Image

160 000 bostäder drabbade i putsskandalen

BYGG NCC har utvecklat ett åtgärdsprogram som kan användas för undersökning och åtgärdande av bostadshus med enstegstätad putsad fasad. Åtgärdsprogrammet erbjuds nu 276 husägare i Malmö, Lund, Helsingborg och Ängelholm. Sammanlagt kan 160 000 svenska bostäder ha byggts med den utdömda tekniken.
Publicerad den 6 Oktober 2009

– Fastighetsägare som har, eller har befogad anledning att misstänka, problem med läckage i fasaden, kan efter överenskommelse med NCC få en kostnadsfri undersökning av fasaden. NCC är det enda byggbolag som erbjuder sina kunder detta, säger Gunnar Masthagen, regionchef, NCC Construction, region Syd.

Dagens Industri uppskattar att byggskandalen med putsade fasader är så stor som att 160 000 svenska bostäder - varav 30 000 småhus - kan vara drabbade.

- Det här är en jättelik byggskandal med oerhörda konsekvenser. Ur kostnadssynpunkt för byggbolagen kan det jämföras med flytspackelskadorna på 1970- och 1980-talet och fuktskadorna som uppkom med plattor på mark vid grundarbeten, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg till Dagens Industri.

Ett hundratal villaägare i Helsingborg har stämt NCC och ett femtiotal villaägare i Bunkeflo strand i Malmö kommer att rikta krav. De boende kräver helt nya fasader och accepterar inte åtgärder på befintliga fasader.

Det åtgärdsprogram NCC nu har tagit fram vänder sig till husägare som omfattas av NCC:s särskilda 10-årsgaranti för hus med enstegstätade putsade fasader.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige