Image

HD: Myresjöhus är skadeståndsskyldigt

Juridik Högsta Domstolen fastställde i våras att enstegstätade fasader är en felaktig konstruktion. HD har nu också fastställt att Myresjöhus är skadeståndsskyldigt i den vägledande domen.
Publicerad den 22 December 2015

– Domen är rena rama chocken för byggsverige, då byggbolagen har uppfört någonstans mellan 110 000 och 160 000 bostäder med enstegtätade fasader, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarna.

I domen kom HD även fram till att de som köpt sitt hus i andra hand, kan göra gällande fel- och skadeståndsanspråk gentemot Myresjöhus. De begränsas således inte av avtalet mellan Myresjöhus och förstahandsköparna, som innebar att byggbolaget inte behövde tillåta att andrahandsköparna kunde rikta anspråk mot byggbolaget.

- Domen är även kraftfull markering mot byggbranschen. Bygger ett byggbolag som Myresjöhus med en undermålig konstruktion, riskerar det också att få problem att skylla ifrån sig i domstolarna. Byggbranschen måste göra en uppryckning när det gäller CSR (Corporate Social Responsibility), som innebär ekonomiskt, miljömässigt, etiskt och socialt ansvarstagande. Det känns helt onödigt med reparationskostnader i mångmiljardklassen, att tiotusentals ton byggmaterial måste kasseras i förtid samt att 1 000-tals människor tvingas bo och arbeta i fukt- och mögelskadade hus. Den nya domen är ännu en stor seger för konsumenterna och villaägarna som tagit striden med Myresjöhus, säger Ulf Stenberg.

Myresjöhus vd Joakim Henriksson:
- Som relativt ny vd i Myresjöhus har jag inte varit involverad i målet sedan start men som veteran i byggbranschen kan jag konstatera att detta inte bara är en fråga för Myresjöhus utan en fråga för hela branschen.

- Med utfallet i HD i dag ställer vi oss frågande inför vilka krav som ställs på byggbranschen och vilken utredningsskyldighet bolag i branschen har när Boverket och ledande tillverkare föreslår nya produkter eller konstruktioner. Som jag ser det måste den här domen leda till ändringar i lagen och frågan måste därmed tas upp i Riksdagen.
Myresjöhus har reserverat ekonomiska medel för att hantera felansvaret enligt domen.

Skanska konstaterar att domen kommer att få konsekvenser även för dem.

- Det var en vedertagen byggmetod som användes av oss liksom andra aktörer vid bostadsbyggen fram till 2007. Vi har tagit emot domen i dag och den kommer att få konsekvenser. Vi kommer att sätta oss ned direkt efter helgerna och analysera HD-domen och vilka konsekvenser den ger upphov till, säger Mia Trahn, presstalesperson på Skanska till Nyhetsbyrån Direkt.

- Skanska har sedan tidigare vidtagit åtgärder i fall där bolaget fått kännedom om att fastigheter det byggt med enstegstätade fasader har fått fuktproblem. Samtidigt har Skanska byggt ett flertal fastigheter med denna typ av fasad som inte har uppvisat sådana problem, säger hon.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige