Image
Bild: Familjen Lindgren/Botkyrka kommun

Gröna Lund-familj i miljardsatsning i Botkyrka

Bygg Familjen Lindgren, som ägde och drev Gröna Lund i mer än 100 år, driver nu tillsammans med Botkyrka kommun projektet Familjeparken. Den totala investeringen uppgår till cirka 1,5 miljarder kronor.
Publicerad den 5 Juni 2012
Familjeparken i Botkyrka. Bild: Familjen Lindgren/Botkyrka kommun. Bild: Familjen Lindgren/Botkyrka kommun
Familjeparken i Botkyrka. Bild: Familjen Lindgren/Botkyrka kommun.

Nu har kommunstyrelsen i Botkyrka kommun beslutat om att föreslå kommunfullmäktige att anta detaljplan och godkänna avtalen kopplade till utvecklingen av Familjeparken i Hågelby i Botkyrka kommun tillsammans med Familjen Lindgren. Totalt uppgår investeringen till 1,5 miljarder kronor.

Byggstarten är planerad till 2013.
– Familjeparken blir ett viktigt bidrag till Botkyrkas fortsatta utveckling. Förutom att kommunen på sikt kommer att få cirka en miljon fler besökare per år kommer Familjeparken även att bli en stor arbetsgivare. Vi räknar med cirka 800 deltidsjobb och cirka 200 heltidsjobb på sikt. Vi hoppas att satsningen kommer öka Botkyrkas attraktionskraft, locka till sig ytterligare investeringar och stärka vår profil som den främsta upplevelsekommunen med fokus på kultur och natur, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S).

I mer än hundra år ägde och drev familjen Lindgren den populära nöjesparken Gröna Lund.
– Till slut var det var svårt att hitta plats för nya idéer på Gröna Lund. I Hågelby i Botkyrka kan vi börja från början och förverkliga många av de idéer vi har haft. Vi ville ha skogsmark, vattenkontakt, inte ligga alltför nära bostäder men ändå ha tillgång till goda kommunikationer. Allt det fann vi i Hågelby och Botkyrka. Den fantastiska miljön och naturen kommer att skapa en mycket behaglig atmosfär inom hela parkområdet, säger John John Lindgren, vd för Familjen Lindgren AB.

Familjeparken kommer att byggas i tre eller fler etapper. Första etappen innehåller ett starkt upplevelseinriktat boendeområde med 200-250 stugor uppdelade i olika temabyar, exempelvis söderkåkar med röda stugor med vita knutar, uthyrningslägenheter, utomhuspooler, äventyrsgolf och uppställningsplatser för husvagnar och husbilar. Det ska också byggas en finstämd småstadsmiljö för året-runt verksamhet med caféer, restauranger, butiker, hantverk och service.

Inom området kommer det även att byggas ett orangeri inspirerat av Rosendals trädgårdar och ett ”Lekande lärande hus” inspirerat av Tom Tits. Dessutom planeras det att tillsammans med Joe Labero bygga ett ”Magic house” med en inomhus-scen. I de påföljande etapperna kommer ett vattenland med både inom- och utomhusmiljö och en fullt ut tematiserad sagopark.
– Vi kommer tillsammans med andra upplevelseentreprenörer skapa ett sammanhållet område med upplevelser och aktiviteter för alla åldrar. Den centrala delen av parken skall fortsatt vara öppen med vidareutvecklade verksamheter och miljöer och vara en mötesplats för Botkyrkabor, Stockholmare och turister. Runt omkring parken kommer boende, vattenland, sagopark, konserter, evenemang och mycket mer att växa fram över tid i den fina miljön kring Hågelby, säger John John Lindgren.
– Hågelbyområdet är en fantastisk plats med värdefulla natur- och kulturlandskap som vi tar stor hänsyn till i utvecklingen av området. Vi vill göra parken ännu mer tillgänglig för besökare än tidigare, säger Katarina Berggren.

Det slutgiltiga beslutet om detaljplan 1 och avtal med Familjen Lindgren AB fattas den 14 juni 2012 i Botkyrkas kommunfullmäktige. Byggstart beräknas ske innan sommaren 2013 och att den första delen kan öppna till sommaren 2014. Inom 5-6 år från byggstart beräknas den första delen av parken vara helt utbyggd.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige