Image

Första butik med bergvärme invigs

Energi/miljö I dag invigs Coop Gamletull i Halmstad – den första butiken som blir självförsörjande på värme.
Publicerad den 26 Februari 2015

Nu är det dags för Halmstadsborna att bekanta sig med en ny fräsch matbutik. En butik med fokus på färskvaror, matglädje och närproducerat. Som första nybyggda butik har Coop Gamletull en bergvärmeanläggning, vilket bidrar till en miljövänlig energiförsörjning. Detta gör också att butiken blir självförsörjande på värme.

-Jag vill att kunderna ska känna att vår butik präglas av kärlek till bra mat och hög kvalitet på råvaror. Och här tror jag att mina 12 års erfarenhet som kock och restaurangchef kan komma till stor nytta. Både när man driver en restaurang och en matbutik är val av bra råvaror och matglädje viktiga komponenter, säger Simon Ericsson butikchef på Coop Gamletull.

Butiken har härliga manuella diskar för ost, fisk och delikatesser och en generös yta för färskvaror. Totalt kommer 22 personer att arbeta i Coop Gamletull, varav sju av har rekryterats från andra Coopbutiker och övriga medarbetare är nyanställda. Säljytan består av drygt 1000 kvadratmeter och butiken har två manuella kassor och fem självutcheckningskassor.

Coop Gamletull är en butik med flera miljövänliga lösningar. Bland annat har en bergvärmeanläggning med så kallade geobatteri installerats. Vilket innebär att överskottsenergi från Coops kyldiskar återförs och lagras i berget. Berget fungerar då som ett batteri och butiken får tillgång till miljövänlig värme och kyla för lokalen året runt, vilket hjälper till att energioptimera fastigheten.

Exempel på andra hållbara lösningar är att LED-belysning installerats såväl ute som inne och att alla kyl- och frysdiskar är försedda med dörrar och lock, vilket resulterar i jämnare temperaturer på varorna och en minskad energiförbrukning.

-Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla våra butiker och fastigheter för att de ska bli mer miljövänliga och det är väldigt kul att lansera vår första butik med bergvärme. Målet är att certifiera fastigheten enligt miljöbyggnad ”Guld” och att den blir självförsörjande på värme, säger Sarah Pennycook ansvarig projektledare på Coop Fastigheter.

Butiken invigs idag klockan 10:00 med att Anders Wennerberg, regiondirektör Coop och Eva-Britt Brunsmo, Vd Coop Medlem Syd klipper bandet tillsammans med butikschef Simon Ericsson.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G Persson: "Det kommer bli ett förvärv där i år"

Bolag P-G Persson är nu inne på sitt fjortonde år som börs-vd för Platzer Fastigheter och är utan tvekan en av de tongivande branschprofilerna som är med och bygger staden Göteborg. Här berättar han mer om varför bolaget aldrig breddat sig utanför Göteborgsområdet, hur kontorssituationen i staden kommer påverkas med alla nyetableringar som är på gång och ett förvärv som han garanterar kommer bli av under 2022.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY