Image
Fredrik Reinfeldt
Fredrik Reinfeldt Bild: Centrum för AMP

Flera aktörer kraftsamlar för en trygg närmiljö

Sverige För att skapa trygga platser där människor vill bo och vistas behöver hela samhället aktiveras. Nu går flera näringslivsaktörer samman och skapar Centrum för AMP, som ska underlätta etableringen av en ny Affärs- och MedborgarPlats-modell (AMP) i Sverige.
Publicerad den 30 Augusti 2019

Trygghet och säkerhet i samhället har varit aktuella teman under senare år. Mycket har handlat om samhällets förmåga att förebygga och förhindra brott. Internationell forskning och erfarenhet visar att ett sätt att göra det är att skapa säkra, trygga och attraktiva platser för människor att bo och vistas i. Detta tar undan grogrunden för brottslighet. I exempelvis New York har ett långsiktigt arbete för att etablera trygga och attraktiva platser bidragit till en kraftig minskning av brottsligheten. En modell för att skapa säkra och trygga platser anpassad för svenska förhållanden har tagits fram av Trygghetskommissionen – den så kallade Affärs- och MedborgarPlats-modellen (AMP). Eftersom modellen är ny behöver kunskap byggas upp om hur den bäst kan införas. Därför inrättas ett Centrum för AMP.

– Nu inrättar vi Centrum för AMP för att få igång detta arbete i Sverige. Där en AMP etableras är vår övertygelse att brottsligheten kommer att minska och människors säkerhet och trygghet att öka, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande för Centrum för AMP.

Utgångspunkten för AMP-modellen är att de olika aktörer som finns i ett område gemensamt tar ansvar för att minska brottstillfällena och skapa en trygg närmiljö.

Centrum för AMP har i uppgift att samla den forskning och kunskap som finns nationellt och internationellt om dessa typer av långsiktiga samarbeten och utveckla metoder anpassade för svenska förhållanden. Centrumet ska också ge stöd och råd till lokala aktörer som vill bedriva AMP-arbete.
Affärs- och MedborgarPlats-modellenförutsätter en långsiktighet från alla aktörer och ett nära samarbete mellan myndigheter, kommuner och privata aktörer. Med begreppet affär framhålls att det är nödvändigt att ha med kommersiella krafter i arbetet för att skapa en levande och attraktiv plats. Med begreppet medborgare betonas att det är fråga om att skapa en offentlig plats som är tillgänglig för alla. Med plats avses att själva utformningen av platsen är avgörande för att skapa en levande och attraktiv miljö där människor vill uppehålla sig. Det kan till exempel handla om ett torg eller en gata.

Det är försäkringsbranschen, handeln och fastighetsbranschen som står bakom och kommer att finansiera Centrum för AMP.

Aktörer bakom Centrum för AMP
Branschorganisationen Svensk Försäkring
Branschorganisationen Svensk Handel
AMF Fastigheter
Atrium Ljungberg
Humlegården Fastigheter
Vasakronan

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige