Image

Fields är till salu

AFFÄRER I september 2007 köpte Stein Erik Hagen Steen & Ström av den norska börsen för 4,9 miljarder kronor. Vid köpet ägde han redan 56 procent av aktierna. Nu har hans skuldförpliktelser blivit så stora, bland annat efter samtidiga uppköp i Orkla-koncernen, att han vill sälja 75 – 100 procent av köpcenterkoncernen, som har räntebärande skulder på 12 miljarder kronor.
Publicerad den 15 Januari 2008

Hagen vill inte splittra koncernen och vill därför sälja åtminstone 75 procent av aktierna.
Steen & Ström äger cirka hälften av de 54 köpcentrum som bolaget förvaltar. Resterande centrum förvaltas åt externa finansinstitutioner.


I Danmark är det endast två av 16 centrum som ägs av Steen & Ström, resten ägs av Danske Bank genom Danica Ejendomme. Dessa fjorton centrum externförvaltas av Steen & Ström. Den samlade omsättningen i alla köpcentrum är cirka 16 miljarder danska kronor. De två danska köpcentrum som ägs av Steen & Ström är Fields i Örestad och Bruuns Galleria i Århus. Bolaget håller även på att färdigställa ett nytt köpcentrum i Vejle. I Danmark finns, utöver Steen & Ström, tre större aktörer när det gäller köpcentrum, Jeudan, DADES och Nordicom.

I Norge äger Storebrand 12 av de 27 center som Steen & Ström förvaltar. Den årliga omsättningen totalt är cirka 18 miljarder norska kronor. I Norge är också två nya köpcentrum under utveckling. I Norge är Olav Thon Gruppen den enda konkurrenten på marknaden för köpcentrum.

I Sverige äger Steen & Ström nio köpcentrum, med en omsättning på cirka 6 miljarder svenska kronor. Dessutom håller bolaget på att utveckla inte mindre än åtta nya köpcentrum, till en kostnad på cirka tio miljarder svenska kronor. Där sker utvecklingen i bland annat Malmö och Göteborg.

Fakta

Bryggen(Danmark)

Vejles nya citycenter omfattar 23 000 kvadratmeter med 80 butiker, Kvickly, en stor dagligvarukedja, caféer, restauranger och 700 parkeringsplatser. Bryggen beräknas öppna i april 2008

Emporia(Sverige)

Emporia, som omfattar 80 000 kvadratmeter och 200 butiker, öppnar år 2011 och kommer att erbjuda ett brett utbud inom kläder, mat, nöjen och kultur. Köpcentret blir en del av den nya stadsdelen Hyllie i Malmö som också rymmer Citytunneln och Hyllie station, samt en ny arena för sportevenemang och konserter.

C4 Markens(Norge)

I Kvadraturen i centrala Kristiansand utvecklar Steen & Ström 14 500 kvadratmeter butiksytor, innehållande 50 butiker, och 14 500 kvadratmeter kontorsytor. Detta är stadens shopping- och promenadområde och utvecklingen ingår som en del i stadens vitalisering.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Slutförhandlar om stora avyttringen

Bolag Aros Bostad gör en stor affär med ALM Equity och samtidigt är de i slutskedet av förhandlingarna om att sälja en stor hyresrättsportfölj. För Fastighetssverige ger Aros vd Magnus Andersson en uppdatering.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige