Image

Fastighetsägarna trycker på regeringen

STOCKHOLM Boverkets redovisning av bostadsproduktionen under 2008 visar att byggandet av nya hyresätter i Stockholm var rekordlågt. Regeringen måste därför avskaffa den nuvarande hyresregleringen snarast, anser Fastighetsägarna. - Boverkets senaste redovisning och prognos måste uppfattas som en signal till regeringen att äntligen agera, säger Christer Jansson, vd för Fastighetsägarna Stockholm.
Publicerad den 23 Mars 2009

Fastighetsägarna menar att hyresregleringen lägger en död hand över nyproduktionen av hyresrätter i Stockholmsregionen.

Under 2008 påbörjades bara cirka 1300 lägenheter i hyreshus i Storstockholm. Det var en minskning med nära 60 procent jämfört med tidigare år. I tretton av Storstockholms 26 kommuner påbörjades inga hyresrätter alls. Boverkets prognos för 2009 visar ett fortsatt lågt totalt byggande. Antalet nya hyresrätter beräknas att bli ungefär densamma som 2008. Samtidigt fortsätter ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter i det privata beståndet.

- Stockholmsregionen behöver de bästa förutsättningarna för att stå emot den globala krisen säger Christer Jansson, vd för Fastighetsägarna Stockholm.

- Då är det viktigare än någonsin att det finns ett stort utbud av bostäder som kan tillgodose olika önskemål och behov. Färre lägenheter leder till minskad rörlighet och därmed minskande valmöjligheter. Utvecklingen är ett särskilt hårt slag mot unga som vill etablera sig på bostadsmarknaden.

Regeringen har haft mer än två år på sig att förbättra situationen för nyproduktion av hyresrätter. Regeringens egen utredare har kommit med konkreta och kloka förslag för att skapa en fungerande hyresrättsmarknad, men hittills har inget hänt. Det pågående lagstiftningsarbetet inom regeringskansliet måste därför påskyndas.

– Den hyresreglering som gäller i Sverige har gjort det olönsamt för privata fastighetsägare att bygga och äga hyresfastigheter. Detta har fått särskilt allvarliga konsekvenser i Stockholm. Boverkets senaste redovisning och prognos måste uppfattas som en signal till regeringen att äntligen agera säger Christer Jansson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige