Image

Fastighetsägarna optimistiska enligt Sverigebarometern

Sverige Läget i den kommersiella fastighetssektorn är fortfarande starkt. Bara två procent av landets fastighetsägare är missnöjda med lönsamheten. Pessimismen avseende den svenska konjunkturen har dock ökat kraftigt, men genomslaget i fastighetssektorn förväntas bli relativt litet. Det framgår av Fastighetsägarnas Sverigebarometer.
Publicerad den 19 December 2011

• 85 procent av Sveriges fastighetsägare uppger att vakansgraden har varit stabil eller minskat sedan juni. Hyresutveckling har varit bra, i synnerhet i storstäderna där cirka 50 procent uppger att kontorshyrorna ökat.
• 90 procent av fastighetsägarna uppger att fastighetspriserna varit stabila eller ökat sedan juni. I Göteborg uppger dock 20 procent av fastighetsägarna att priserna på kontorsfastigheter har minskat sedan juni. Motsvarande siffra för Malmö och Stockholm är 17 respektive tre procent.
• Fastighetsägarnas syn på Sveriges konjunkturutveckling har mörknat. Knappt 50 procent räknar med att konjunkturen ska försvagas det kommande året. I juni var bara tolv procent av den uppfattningen. Fastighetsägarna i Stockholm och Malmö är mer pessimistiska än i Göteborg och övriga landet.
• Trots ökad pessimism avseende landets ekonomi är förväntningarna på fastighetsbranschen relativt optimistiska. 85 procent av fastighetsägarna räknar med stabila eller sjunkande vakanser. Endast tre procent av fastighetsägarna tror att kontorshyrorna kommer att vara lägre om ett år än i dag.
• Fastighetspriserna spås generellt ligga på samma nivå som i dag eller till och med något högre. I Göteborg är det endast tio procent som räknar med lägre priser på kontorsfastigheter. Motsvarande siffra i övriga landet är cirka 20 procent.
• Tio procent räknar med att lönsamheten försämras under det kommande året. 76 procent av fastighetsägarna i Stockholm räknar med att göra en eller flera större fastighetsköp under året. Snittet i landet är 54 procent. Endast två procent räknar med att behöva minska sin personalstyrka.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Stena bli självförsörjande på el

Energi/miljö Stena Fastigheter genomför omfattande satsningar för att minska användningen av el och värme genom att satsa på solceller, energilager och AI-styrd värme. Under 2023 producerade fastighetsbolaget tre gånger mer solenergi än året innan. Fstighetssverige har pratat med Stena Fastigheterns vd, Cecilia Fasth, om de nya energisatsningarna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige