Image

Fastighetsägarna: Ökad oro för sekundära lägen

Sverige Låga räntor, begränsat utbud och brist på bra investeringsalternativ gjorde 2015 till ännu ett starkt år för fastighetsbranschen. Trenden förväntas hålla i sig även under 2016. Oron för utvecklingen i mer sekundära lägen utanför storstäderna har dock ökat, vilket märks i ett minskat intresse för fastighetsinvesteringar på dessa marknader. Det framgår av Fastighetsägarnas Sverigebarometer.
Publicerad den 2 Mars 2016
Tomas Ernhagen. Bild: Fastighetsägarna
Tomas Ernhagen.

Fastighetsägarnas Sverigebarometer är en enkät som omfattar 500 av landets fastighetsägare. Dessa kan blicka tillbaka på ett bra år då kommersiella fastigheter till ett värde av närmare 150 miljarder kronor bytte ägare. Drygt 80 procent av landets fastighetsägare är nöjda med lönsamhetsutvecklingen.

– Intresset för fastigheter i allmänhet och för kontorsfastigheter i synnerhet har varit stort de senaste åren, vilket knappast är förvånande. Avkastningen har ju varit betydligt bättre än på statsobligationer som, rätt eller fel, oftast ses som alternativet till fastighetsplaceringar, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

Det stora intresset har fortsatt att pressa ned direktavkastningskraven, som i Stockholms bästa lägen nu ligger på historiskt låga 3,75 procent. Motsvarande nivåer i Göteborg och Malmö är 4,5 och 5,25 procent.

– Det är låga nivåer, men ska man tro fastighetsägarna finns det potential för ytterligare nedgångar i de större städerna. De flesta räknar med att vakanser och hyror ska utvecklas positivt även 2016, och det finns inget som tyder på att räntorna kommer att stiga från nuvarande låga nivåer inom överskådlig tid, säger Tomas Ernhagen.

Men det finns orosmoln även på fastighetshimlen. Tillgången till bankfinansiering uppges förvisso vara fortsatt god. Däremot har det blivit svårare att finansiera sig via preferensaktier och företagsobligationer.

– Det finns också en ökad oro bland fastighetsägare utanför de större städerna när det gäller marknadsutvecklingen. En majoritet av dem är tveksamma till köp av fastigheter i vad som kan uppfattas som sekundära lägen. Det skulle kunna innebära att den sammanpressning av direktavkastningskraven som vi sett de senaste åren nått vägs ände och att vi nu står inför en omvärdering av risken mellan objekt i attraktiva och mer sekundära lägen, säger Tomas Ernhagen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige