I dag offentliggörs Fastighetsägarna Stockholms och Hyresgästföreningens ramavtal om den allmänna hyresnivåns förändring i Stockholm stad för 2019. Parterna är överens om att hyresnivån ska höjas med 2,35 procent per den 1 januari 2019 med undantag för lägenheter som idag har en relativt sett hög hyra. Hyrorna i dessa lägenheter höjs med 1,85 procent.
Ramavtalet går i linje med den uppgörelse som stadens kommunala bostadsbolag offentliggjorde den 6 december. Fastighetsägarna Stockholm är kritiska till uppgörelsen, som de anser riskerar att underminera hyresrättens roll på bostadsmarknaden.
– Hyresrätten är viktig för den svenska samhällsekonomin, inte minst för att den erbjuder människor ett flexibelt boende som inte kräver ett stort startkapital. Ska vi fortsättningsvis ha ett bra utbud av hyresrätter i Stockholm måste de som förvaltar hyresrätter långsiktigt ges rimliga förutsättningar. De senaste årens trend med realt fallande hyresnivåer pekar tyvärr i helt fel riktning, säger Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm.
Att hyresnivån än en gång sänkts i reala termer beror ytterst på att den årliga förhandlingen om den allmänna hyresnivån saknar såväl en tvistelösningsfunktion som grunder som anger vad en hyresjustering ska baseras på. Dessa brister ger Hyresgästföreningen en mycket stark ställning i förhandlingarna.
– Som parter har vi fått det gemensamma ansvaret att säkerställa att hyresrätten kan utvecklas som en attraktiv boendeform. Vi kan bara konstatera att dagens system inte ger förutsättningar för att ta detta ansvar. Tvärtom. Uppgörelser på de här nivåerna kommer istället att leda till en framtid med färre och sämre underhållna hyresrätter. För att undvika det behöver vi säkerställa att det råder jämbördighet mellan parterna, säger Nathalie Brard, chef hyresmarknad Fastighetsägarna Stockholm.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.