Image
Erik Selin åtalas för folkbokföringsbrott – av säkerhetsskäl har han varit skriven på Balders kontor.
Erik Selin åtalas för folkbokföringsbrott – av säkerhetsskäl har han varit skriven på Balders kontor. Bild: Balder

Erik Selin åtalas för folkbokföringsbrott

Juridik Lagen återinfördes för att motverka organiserad brottslighet, där folkbokföringen till exempel kan användas för att lura till sig bidrag. Men nu åtalas Baldertopparna Erik Selin och Sharam Rahi – som är skrivna på Balders kontor på grund av säkerhetsskäl.
Publicerad den 30 September 2020

Erik Selin och Sharam Rahi har under lång tid varit skrivna på Balders huvudkontor, på grund av säkerhetsskäl. Duon har även skyddade personuppgifter i folkbokföringsregistret.

– Det har bara varit för att skydda mig och barnen – jag har inte vunnit något på det här, det har tvärtom bara varit krångligt, säger Erik Selin till Dagens Industri.

Di skriver att straffansvar för felaktig folkbokföring återinfördes 2018 efter att ha avskaffats 2013. Regeringens uttalade syfte var att motverka den organiserade brottsligheten, där folkbokföringen används som verktyg för till exempel bidragsbrott.

Di hänvisar till en intervju med justitieminister Morgan Johansson (S), som i en intervju 2018 menade att åtal endast är aktuellt då det finns ett syfte att utnyttja systemet.

Åklagare Alexander Malmgren, som ligger bakom åtalet mot Selin och Rahi, säger till Di:
– Åklagarmyndgheten och myndigheterna i övrigt styrs inte av vad justitieministern säger i en intervju, utan av vad som står i lagen och förarbeten och det är det som jag beaktar i det här fallet. Vad Morgan Johansson gör för bedömning politiskt av detta får du nästan fråga honom.

Enligt Di påstår åklagaren inte att Erik Selin och Sharam Rahi har haft någon vinning av att vara folkbokförda på fel adress. Han påstår inte heller att någon har lidit skada i det enskilda fallet, men att det blir ett samhällsproblem när hundratusentals människor är felaktigt folkbokförda. Skatteverket bedömer att det rör sig om 200 000 personer.

– Reglerna är att jag ska väcka åtal om jag kan förvänta mig en fällande dom, och på det material jag har så förväntar jag mig det, säger åklagaren.

Erik Selin säger till Di att två olika säkerhetsfirmor har gett rådet att inte vara folkbokförda på sina faktiska hemadresser.
– Alla har rekommenderat mig att göra så, säger Selin, som är helt oförstående till åklagarens beslut.
– Vi har fem olika försvarsadvokater som har tittat på det här och ingen förstår nånting, säger han.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Så påverkas marknaden av Amazons intåg

Handel Efter år av spekulationer och väntan har Amazon nu lanserats i Sveriges. Emma Hernell, vice vd för HUI Research, berättar för Fastighetssverige om handelskonsekvenserna av Amazons etablering, hur köpmönstren kan förändras och vilka konsumtionssegment som framför allt utmanas av den amerikanska jätten.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY