Image

Emporia Breeamcertifieras – når Very Good

Energi/miljö Steen & Ströms shoppingcenter Emporia i Malmö har miljöcertifierats enligt Breeam och fått den slutgiltiga certifieringen Very Good. Det gör Emporia till det första shoppingcentret i Sverige med denna certifiering.
Publicerad den 29 Oktober 2013
Emporia når Very Good i Breeamsystemet. Bild: Hans Wretling
Emporia når Very Good i Breeamsystemet.

- Vi har byggt Emporia för framtiden. De moderna konsumenterna är miljömedvetna och efterfrågar hållbara lösningar. Steen & Ström har sedan länge ett medvetet miljöarbete, men med Emporia har vi velat gå ett steg längre. Certifieringen är resultatet av ett långsiktigt och integrerat miljöarbete från start till öppning, säger Erik Lennhammar, Development Director på Steen & Ström Sverige.

På Emporia har Steen & Ström tagit ett helhetsgrepp om miljö- och hållbarhetsfrågorna. Arbetet med Breeam har genomsyrat allt – planering, projektering och produktion. Att certifiera Emporia har krävt stora resurser då certifieringen involverat ett stort antal medarbetare under de tre år som Emporia arbetet med certifieringen. Steen & Ström har också uppmuntrat hyresgästerna till att delta i miljöarbetet och har tagit fram ett särskilt miljöprogram för hyresgästerna.

- Att bli Sveriges första miljöcertifierade shoppingcenter enligt Breeam är stort och det ska kännas både när man besöker oss eller om man arbetar i huset. Det ska vara uppenbart och enkelt att välja hållbara lösningar hos oss, vare sig man vill åka tåg eller buss, ladda sin elbil, äta ekologiskt eller handla återbruk, säger Frederik Ekelund, Center Manager på Emporia.

Takparken har varit en viktig del i miljöarbetet – både praktiskt och symboliskt. Förutom utsikten över klimatsmarta Hyllie och Öresund har det gröna taket många tekniska och miljömässiga lösningar. Det dämpar buller, fördröjer dagvatten och isolerar. Dessutom har takparken bidragit till att öka den biologiska mångfalden i Hyllie. Emporias takpark tilldelades Scandinavian Green Roof Award 2013 som ett tecken på betydelsen av gröna tak i hållbar stadsutveckling.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige