Image

Det statliga bolaget Vasallen säljs ut

AFFÄRER Staten säljer ut Vasallen, som äger tio gamla regementen runt om i Sverige. Öhman J:r Fondkommission har fått uppdraget att sälja Vasallen som beräknas inbringa 2–2,5 miljarder kronor.
Publicerad den 20 Maj 2008

Ännu ett statligt fastighetsbolag, vid sidan av Vasakronan, bjuds ut till försäljning, skriver Dagens Industri.
- Det stämmer. Jag ingår i en av styrelsen utsedd grupp tillsammans med ordförande Holger Wästlund och Marianne Förander från näringsdepartementet som ska hantera försäljningsprocessen och hålla övriga styrelsen informerad, säger Jens Engwall, vice ordförande i Vasallen, till Dagens Industri.

Det är Vasallens styrelse som har fattat beslutet att sälja hela bolaget, och i går informerades cheferna i koncernen, skriver Dagens Industri. I Vasallens uppdrag har funnits att sälja regementena, men man tror nu att man får ett högre pris genom att sälja hela bolaget. Affären omfattar 596 000 kvadratmeter lokalyta, ett kontorshus i Hannover och alla Vasallens anställda.

Ett nytt holdingbolag direkt under moderbolaget skapas för att genomföra affären. Det är det bolaget som bjuds ut på auktion och tanken är att även namnet Vasallen följer med till köparen.

Tidigt i höst startar försäljningsprocessen, där köparna får anmäla sitt intresse och lämna bud. Budgivningen beräknas vara klar i september.

- Vi pratar om en affär kring två miljarder. Det finns lite lån i bolaget, men det är marginellt, säger Engwall till Dagens Industri.

Gemensamt är att fastigheterna fortfarande är projekt, med potential att öka uthyrningen, bygga om lokaler och exploatera mark.

- Det finns fyra pärlor i portföljen. Det är Vaxholm, med gamla KA1 på Rindö. Vi har Strängnäs, med möjlighet till en stor bostadsexploatering vid Mälaren. I Visby bygger vi ett helt nytt kommunalhus och den fjärde är Östersund, där vi samlar flera myndigheter i vad som tidigare var artilleriets tekniska skola, säger Jens Engwall.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige