Image

De vann Svenska Ljuspriset

TÄVLING Ljusbranschens årliga tävling Svenska Ljuspriset, den 16:e i ordningen, är avgjord. Svenska Bostäders K:fem i Vällingby - Sveriges första renodlade modevaruhus - fick ta emot Svenska Ljuspriset.
Publicerad den 6 Oktober 2009

Syftet med tävlingen är att öka status för belysning och visa upp den fina kvaliteten av ljusdesign i Sverige. Att belysning blivit ett allt mer intressant område visar det ökade antalet tävlingsbidrag. Årets tävling lockade ett rekordstort antal projekt, utspridda över hela landet.

- Det har varit mycket spännande och intressant att granska och bedöma de olika inlämnade bidragen. Projekten har verkligen avspeglat den höga nivån av kunskap som finns i Sverige inom området ljus. De fyra finalisterna innehåller alla genomtänkta idéer om funktion, teknik och ljussättning, både i detalj och helhet. Gemensamt för finalisterna är också duktiga beställare, som förstått ljusets betydelse för ett lyckat byggprojekt, säger juryordföranden Anders Winell, ljusdesigner och -rådgivare, lektor i ljusdesign på Konstfack.

Efter att först nominerat fyra finalister: Hooks Herrgård i Hok, K:fem i Vällingby, Push Nightclub i Göteborg och Restaurang The Vision i Malmö valde juryn att kora K:fem till vinnare.

K:fem är Sveriges första renodlade modevaruhus i en byggnad som är specialdesignad för mode. Med sitt röda, utskjutande tak, 14 meter ovanför marken och sin stora glasfasad utgör K:fem ett uttalat arkitektoniskt landmärke. Ljuset i byggnaden är integrerat i arkitekturen och förstärker dess uttryck. Sitt val av vinnaren motiverar juryn med följande:

\″Byggnadens fasader växlar mellan att, med dagsljus spegla omgivningen och, med fasadljuset tänt förstärka den egna skarpa arkitekturen. Ljusdesignen är ett mycket viktigt element i profileringen av byggnaden. Interiörens allmänna utrymmen präglas av en mjuk integrerad ljusbehandling, anpassad färgsättning som därmed läggar fokus på butikernas egna logotyper och ljussättning.\″

Fakta / K:fem

Beställare: Svenska Bostäder AB

Ljusdesign: Ljusarkitektur P&Ö AB

Ansvarig ljusdesigner: Kai Piippo, ljusdesigner PLDA

Projektledande ljusdesigner: Clara Fraenkel, ljusdesigner PLDA, arkitekt SAR/MSA

Arkitekter: Wingårdh arkitektkontor AB

Ansvarig arkitekt: Gert Wingårdh, arkitekt SAR/MSA

Projektledande arkitekt: Cecilia Ström, arkitekt MSA

Elkonsult: ElectroEngineering AB, Tommy Larsson, Fredrik Ahl

Elinstallatör: Salléns Elektriska AB

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige