Image

De ritar Sahlgrenskas Life Science Park

Bygg/Arkitektur Arkitema Architects och Sweco har utsetts att utforma Göteborg Life Science Park. Två nya byggnader på totalt 90 000 kvadratmeter ska koppla samman sjukhuset och universitetet.
Publicerad den 28 April 2016
Arkitema Architects och Sweco ska utforma verksamheten. Bild: Arkitema Architects/ Sweco
Arkitema Architects och Sweco ska utforma verksamheten.

Göteborg Life Science Park är med sina 90 000 kvadratmeter den hittills största utbyggnaden av området runt Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Tillbyggnaden till universitetssjukhuset kopplas fysiskt ihop genom en trevåningspassage över Per Dubbsgatan som skapar en mötesplats mellan sjukvård, undervisning och forskning. Juryn är mycket nöjd med det sätt som Arkitema Architects och Sweco har arbetat med uppgiften och de lösningar som har tagits fram.

– Vinnarförslaget har arkitektoniska kvaliteter och ger en tydlig och igenkännbar identitet för ett världsledande center för medicinsk forskning, vård och utbildning, säger juryns ordförande Arve Nyhus.

Arkitema Architects har fokuserat på att lyfta fram de människor som kommer att använda byggnaderna: forskare, studenter, läkare och invånare i Göteborg. Byggnaderna är sammankopplade med både Sahlgrenska Universitetssjukhuset i syd och med de medicinska institutionerna på Medicinareberget i norr.

De två byggnaderna kommer att ha elva respektive 21 våningar. Flera våningar kommer även att innehålla privata företag som kommer nära den professionella vetenskapen som finns i universitetsmiljön och på sjukhuset.

– Vi är naturligtvis glada och stolta över att ha vunnit denna uppgift tillsammans med Sweco. Vi har arbetat målmedvetet för att skapa estetiska och funktionella ramar för de människor som ska arbeta, studera och forska i byggnaderna. Genom att ge dem de rätta lösningarna skapar vi möjligheter till utveckling och kunskapsutbyte på en ännu högre nivå än tidigare, säger Wilhelm Berner-Nielsen, Senior partner och segmentschef för vård på Arkitema Architects.

Byggnaderna förlänger landskapet och lägger sig tvärs över trafik och höjdskillnader. I de nedre våningarna på sjukhussidan integreras även en ny akutmottagning och operationsavdelning som ansluts vertikalt till en ny helikopterplatta på byggnadens tak och horisontellt till existerande operationsområde.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige