Image

Därför byggs så få hyresbostäder i Göteborg

RAPPORTER Hälften av de privata fastighetsföretagen i Göteborg vill bygga fler hyresbostäder. Det skulle kunna ge ett tillskott på 5 000 lägenheter utöver det som är planerat under den kommande femårsperioden. Men skenande byggkostnader och dagens hyressättningssystem står i vägen. Detta visar en undersökning från Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen. Men Fastighetsägarna tycker inte om de rödgrönas förslag om subventioner till hyresrätter.
Publicerad den 5 Februari 2010

Bristen på hyresbostäder är mycket stor i Göteborg. Flera fastighetsföretag uppger att de har över 1 000 sökande per ledig lägenhet. Samtidigt har 96 procent av företagen inga lediga lägenheter alls. Trots denna efterfrågan är nybyggnationen nästan obefintlig.

Endast sju procent av Göteborgsföretagen har byggt mer än tio hyresbostäder under den senaste femårsperioden. De flesta har inte byggt någonting alls. Förklaringen till varför det ser ut så här återfinns i rapporten "Varför byggs det så få hyresbostäder?" som Fastighetsägarna GFR nu presenterar under Centerpartiets kommundagar i Göteborg.

I rapporten pekas två faktorer ut som de största hindren för att få igång byggandet av hyresbostäder. Det första och största hindret är kostnaden för att bygga. Åtta av tio fastighetsföretagare som skulle vilja bygga hyresbostäder anser att byggkostnaderna helt enkelt är för höga. Byggpriserna i Sverige ligger 55 procent över genomsnittet i EU och har hittills under 2000-talet stigit med mer än 40 procent.

Statligt stöd för att bygga hyresrätter tror Fastighetsägarna dock inte på.
– Av erfarenhet vet vi att subventioner snarare spär på än löser problemet. Därför är det rödgröna vallöftet om subventioner för att bygga hyresrätter bekymmersamt. Det är tidigare investeringsstöd som har drivit upp kostnaderna till dagens nivåer och löften av det här slaget riskerar dessutom att sätta stopp för planerad produktion åtminstone fram till valdagen, säger Rudolf Antoni, utredare Fastighetsägarna GFR.

Den andra huvudsakliga hindret för nyproduktion av hyresrätter är dagens hyressättningssystem. Det innebär i praktiken att privata fastighetsägare inte får sätta en hyra som är högre än hyran för en motsvarande lägenhet hos de kommunala bostadsföretagen. Sju av tio fastighetsföretagare som skulle vilja bygga hyresrätter anser att detta system hindrar deras möjligheter att göra det.

– Självklart byggs det inga hyresrätter om man inte kan räkna hem investeringen. Det är märkvärdigt att man från politiskt håll så länge har haft svårt att se det sambandet. Men regeringen har utlovat en proposition till våren som är ett viktigt första steg mot att komma tillrätta med hyressättningssystemet, säger Rudolf Antoni.

Utredningen visar också att nyproduktionen av hyresrätter kan påverkas stort av lokal politisk vilja. Genom bättre marktilldelning, smidigare plan- och bygglovshantering och en översikt av tillgänglighetskrav och parkeringsnormer kan produktionen av hyresbostäder underlättas och utvecklingen ta fart.

– Det finns en stark vilja från de privata fastighetsföretagarna att bygga hyresbostäder. Det finns också en marknad för hyresrätten men det krävs rimliga och långsiktigt stabila förutsättningar för att bostadsbyggandet ska ta fart, säger Rudolf Antoni.


Om undersökningen
Enkätundersökningen gick ut till medlemmar i Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen under november och december 2009. Svar inkom från 1 065 fastighetsföretag varav 187 var huvudsakligen verksamma i Göteborg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige