Image

Byggstart för Göteborgs nya mötesplats

Bygg/Arkitektur Nu startar Västtrafik bygget av Stenpiren Resecentrum vid Skeppsbron i Göteborg. Resecentrumet är en del i den nya stadsutvecklingen vid Södra Älvstranden.
Publicerad den 19 Januari 2015
Nu startar bygget av Stenpiren Resecentrum i Göteborg. Bild: Västtrafik
Nu startar bygget av Stenpiren Resecentrum i Göteborg.

Byggnaden beräknas stå färdig i början av nästa år och blir en viktig bytespunkt mellan spårvagn, buss och båt.

Skeppsbron ligger centralt vid älven, mellan Stenpiren och Rosenlundskanalen. Här är tanken att nya bostäder, butiker och arbetsplatser skall växa fram. Arbetet med en ny spårvagnslänk pågår redan. När trycket på resor över älven ökar blir Stenpiren en helt ny hållplats där Västtrafiks resenärer enkelt kan göra byten och erbjudas bra service.

– Vi vill att Skeppsbron ska bli en attraktiv plats där man gärna stannar till en stund. Det nya resecentrumet blir en urban och citynära mötesplats och knutpunkt för våra resenärer, säger Andreas Almquist, utvecklingschef på Västtrafik.

Stenpiren Resecentrum kommer att bjuda på service i form av vänthall, Pressbyrån, blomsterbutik, kafé, sushibar och en uteservering som breder ut sig ner mot kajen. Stenpiren Resecentrum harmoniserar med Västtrafiks övriga resecentrum, exempelvis Nils Ericson Terminalen och Frölunda Resecentrum, med glasfasad, trämaterial, natursten och öppna, upplysta ytor.

– Målsättningen är att miljöcertifiera Stenpiren Resecentrum genom Sweden Green Building Council. Byggnaden blir bland annat energieffektiv med solpaneler på taket som bidrar till energiförsörjningen, säger Andreas Almquist.

Att tillgänglighetsanpassa Stenpiren Resecentrum så långt det är möjligt har genomsyrat planeringen. Resenärsytorna byggs i ett plan med ledstråk i golvet, för personer med synnedsättning, och de intilliggande hållplatserna blir helt tillgänglighetsanpassade. Det kommer också att finnas möjlighet att få reseinformation uppläst genom så kallade pratorer.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige