Image

Byggkonkurserna ökar kraftigt

RAPPORTER Konkurserna i byggbranschen har under året ökat med tolv procent jämfört med perioden januari till april förra året. 265 byggföretag gick i konkurs i Sverige under årets fyra första månader.
Publicerad den 7 Maj 2008

Företagskonkurserna i svenskt näringsliv är relativt få, men börjar nu öka från historiskt låga nivåer. April månad 2008 innebar totalt en konkursökning med åtta procent jämfört med samma månad 2007. Hittills i år är uppgången två procent.

Framför allt var det fler konkurser inom branscherna byggverksamhet och företagstjänster som bidrog till ökningen under första kvartalet.
Konkursföretagen inom byggbranschen är i de flesta fall mindre byggbolag, ofta i storstadsregioner.

Betalningsförmågan är fortsatt god i de flesta företag eftersom lönsamheten har varit bra under den starka konjunkturen. Dock finns nu tydliga tendenser att konkurserna ökar i de flesta branscher, vilket tyder på att konjunkturen mattas av och att fler företag får svårare att överleva.

– Den vikande konjunkturen påverkar framför allt företag i de branscher som ligger tidigt i konjunkturcykeln, exempelvis privata tjänsteföretag, byggverksamheter och transportföretag, säger Roland Sigbladh, ansvarig för UC:s företagsinformation.

Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, kommenterar:
– I Sverige sker en tydlig avmattning i år. Även om sysselsättningen totalt väntas fortsätta öka, så är utvecklingen sämre för många enskilda företag. Stora prisökningar på råvaror bidrar också. Vinsterna pressas för åtskilliga exportföretag och tvingar dem till nedskärningar på inköp av olika tjänster samt på investeringsplaner. Samtidigt har det också blivit svårare att låna för vissa företag. Allt talar därför för att konkurserna kommer att fortsätta öka under två till tre års tid.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige