Image

Budkrig om Victoria Park

Bolag Tyska Vonovia lägger, genom sitt helägda dotterbolag Deutsche Annington Acquisition Holding GmbH (”Vonovia Acquisition Holding”), ett bud på 38,00 kronor per A- och B-aktie samt 316 kronor per preferensaktie.
Publicerad den 3 Maj 2018
Rolf Buch, vd för Vonovia. Bild: Vonovia
Rolf Buch, vd för Vonovia.

Starwoods tidigare bud, som har accepterats av bland andra Greg Dingizian och Erik Selin, låg på 34 kronor per stamaktie och 315 kronor per preferensaktie.

Victoria Parks oberoende budkommitté rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera Vonovias erbjudande.

Det totala värdet av Vonovias erbjudande uppgår till cirka 9 555 miljoner kronor och är således klart förmånligare än Starwooderbjudandet, vilket uppgår till totalt cirka 8 583 miljoner kronor.

Aktieägare med ett sammanlagt innehav om cirka 21,78 procent av det totala antalet aktier och cirka 24,96 procent av det totala antalet röster i Victoria Park, har åtagit sig att acceptera Erbjudandet.

Ytterligare aktieägare har ställt ut köpoptioner till Vonovia Acquisition Holding avseende sammanlagt cirka 10,04 procent av det totala antalet aktier och 12,35 procent av det totala antalet röster i Victoria Park.

Styrelseordförande Peter Strand, samt styrelseledamöterna Anders Pettersson och Lennart Sten har, direkt eller genom närstående, åtagit sig att acceptera erbjudandet. Även Östersjöstiftelsen, i vilken styrelseledamoten Henrik Bonde är anställd som placeringsdirektör/CIO, har åtagit sig att acceptera erbjudandet.

- Vi ser fram emot att göra vårt inträde på den svenska marknaden för första gången, och vi är särskilt glada över att vi har identifierat Victoria Park som ett företag som följer samma affärsprinciper som oss”, säger Rolf Buch, vd för Vonovia.

- När vi blev informerade om situationen av Victoria Parks finansiella rådgivare och började överväga ett vänskapligt erbjudande till Victoria Parks aktieägare insåg vi att bolagets ledning är likasinnade och delar vår affärsfilosofi – att investera stort i bostäder till långsiktig förmån för våra hyresgäster. Vårt sätt att förvalta våra 394 000 lägenheter på ett socialt ansvarstagande sätt har visat sig vara en attraktiv investering för våra aktieägare. Vi är fast beslutna att fortsätta leverera samma höga kvalitet och boendestandard till alla våra hyresgäster – i Sverige så väl som i Tyskland.

Vonovia har utvecklat en ledande operativ plattform för att kunna utföra alla typer av tjänster för bostadsfastigheter in-house med ett fokus på standardisering, industrialisering och digitalisering och har byggt upp ett rikstäckande bostadsbolag i Tyskland i stor skala med cirka 394 000 lägenheter och en fastighetsportfölj med ett värde på cirka 38,5 miljarder euro.

Sedan börsnoteringen 2013 har Vonovia förvärvat och snabbt integrerat över 250 000 lägenheter genom ett antal transaktioner samt avyttrat över 50 000 icke-strategiska lägenheter för att fokusera beståndet på storstadsregioner. Medan tyska bostadsfastigheter kommer förbli Vonovias kärnstrategi har Vonovia efter en längre period av grundliga utredningar inlett en strategisk expansion in i Österrike (genom förvärven av Conwert och BUWOG) och Frankrike (genom det strategiska partnerskapet med CDC Habitat).

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Victoria Park AB på Branschguiden

Victoria Park AB (publ) är ett börsnoterat fastighetsbolag på Nasdaq Stockholm Mid Cap med fokus på bostäder på tillväxtorter i landet.

Med ett långsiktigt förvaltningsarbete och socialt ansvarstagande för ett attraktivare boende skapar Victoria Park värden för boende, medarbetare, aktieägare, samhället och andra intressenter.

Läs mer om Victoria Park AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter förvärvet i Charlottenberg – så ser Cibus på gränshandelns framtid

Bolag Cibus gör klart med ett förvärv precis vid norska gränsen. Vd:n Sverker Källgården berättar för Fastighetssverige vad som lockade med affären, bolagets syn på gränshandeln och om man kan tänka sig fler gränshandelsförvärv.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY