Image
Hans Flink.
Hans Flink. Bild: Mäklarstatistik

Bostadspriserna fortsatte uppåt i mars

Bostäder Under mars ökade priserna på både bostadsrätter och villor med två procent. Prisutvecklingen på årsbasis ligger nu på +8 procent för bostadsrätter och +17 procent för villor. Utöver de höga prisökningarna har det också sålts rekordmånga bostäder under årets första kvartal, det visar den senaste sammanställningen från Svensk Mäklarstatistik.
Publicerad den 7 April 2021

Priserna ökade i samtliga redovisade områden. I Stor-Stockholm och centrala Göteborg och Malmö var ökningen två procent medan den var en procent i övriga områden. Prisutvecklingen på årsbasis är nu sju procent i Stockholms- och Göteborgsområdet och tolv procent i Stor-Malmö.
Samtliga län visar prisökningar på årsbasis. De största prisökningarna hittar vi i Gotlands och Värmlands län med 33 respektive 28 procent, säger Hans Flink affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villa priserna ökade i mars i Stor-Göteborg med +3% och i Stor-Stockholm och Stor-Malmö med +2%. Prisutvecklingen på årsbasis varierar mellan +16% i Stor-Göteborg till +20% i Stor-Malmö. Årsutvecklingen i såväl riket som i storstadsområdena är rekord sedan Mäklarstatistik började publicera statistik.

– Även samtliga län visar tvåsiffriga prisökningar på årsbasis, konstaterar Hans Flink.

– Hittills i år har det sålts rekordmånga bostäder. Bara i mars såldes 12.900 bostadsrätter vilket är över 30% fler än samma månad förra året. Samma jämförelse för villor visar +15%. Sammanlagt under årets första kvartal såldes det närmare 33.000 bostadsrätter (+14% mot 2020) och nästan 12.000 villor (+5%), säger Hans Flink.

Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet:
– Årets första kvartal präglades av fortsatta prisökningar på både bostadsrätter och villor. Utvecklingen drivs av förväntningar på låga räntor under en lång tid framöver i kombination med distansarbete och en kraftig stimulanspolitik. Just nu tyder mycket på att årets andra kvartal går i samma riktning. I vår senaste prognos tror 65 procent av fastighetsmäklarna på stigande småhuspriser under april till och med juni.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Rost ser stor potential i omvandlingar: "Stark värdekick"

Bolag Genom att omvandla outnyttjade handelsytor till kontor och vakanta kontorslokaler till bostäder fortsätter Knut Rost och Diös att skapa värde.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY