Image

Bostäder ska göra Mobilia till levande stadskvarter

Bygg/Arkitektur Två bostadshus på 16 respektive 9 våningar blir naturliga landmärken i södra Malmö och ska förvandla köpcentrumet Mobilia till ett levande stadskvarter.
Publicerad den 21 Maj 2013
Atrium Ljungberg ska bygga två bostadshus på Mobilia. Bild: Atrium Ljungberg
Atrium Ljungberg ska bygga två bostadshus på Mobilia.

Bakom bygget av bostadshusen står Atrium Ljungberg, Mobilias ägare.

– För oss är det viktigt att skapa en levande hållbar miljö över tiden precis som i till exempel Sickla och Gränby centrum. Vi integrerar bostäder i kvarteret och kompletterar detta med närhet till ett brett utbud av service och shopping, säger Anders Murmark, marknadsområdeschef Mobilia.

De två bostadshusen på 16 respektive 9 våningar blir naturliga landmärken i södra Malmö. I Mobilia-kvarteret låg tidigare en textilfabrik vars tegelarkitektur tillvaratas och utnyttjas i de nya miljöerna. Gammalt och nytt möts. Målsättningen med Mobilias omdaning är att utöka Malmö innerstad, stenstaden, söderut.

Per Aage Nilsson, Fojab arkitekter, som tillsammans med Mats White, Jais Arkitekter, har varit med och skapat Malmös nya stadsdel:
– Bostadshusen sticker upp och syns på långt håll, samtidigt smälter de samman med övriga bottenvåningar i kvarteret vars verksamhetsentréer ligger mot gator eller torget. Med lägenheter nära gatan, balkonger och verksamheter som håller öppet även efter affärernas stängningsdags skapas trygg närhet till människor dygnet runt.

Anders Rubin, tekniska nämndens ordförande Malmö Stad samt kommunalråd med beredningsansvar för området boende och infrastruktur, är positiv till effekterna av Mobilias förvandling:
– Malmös kärnstad har historiskt sett stannat vid John Ericsson väg och Dalaplan. Mobilias omdaning innebär att staden förtätas och öppnas upp. Bostäderna på Mobiliaområdet samt den ökade efterfrågan på bostäder1 innebär också att området genomgår en gentrifiering, precis som flera av Malmös bostadsområden har gjort. Detta nya Mobilia kommer, tillsammans med planer för närliggande Medeonområdet, att innebära en välkommen ökad rörlighet i staden, mellan Mobilia och kringliggande bostadsområden som Borgmästargården, Dalaplan och Möllevången.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige