Image

Bostaden i Umeå bygger kombohus – enskilt största projektet i Sverige

Bygg/Arkitektur I området Böleäng i Umeå där det kommunala bostadsbolaget Bostaden sedan tidigare beslutat att riva ett kvarter med cirka 70 lägenheter, står det nu klart att man ska bygga nio kombohus. Totalt blir det cirka 180 nya lägenheter och byggstarten beräknas till årsskiftet 2015/2016.
Publicerad den 10 November 2014
AB Bostaden i Umeå uppför 180 lägenheter i kombohus. Bild: AB Bostaden
AB Bostaden i Umeå uppför 180 lägenheter i kombohus.

Konceptet Kombohus bygger på en rikstäckande upphandling gjord av det allmännyttiga bostadsbolags intresseorganisation Sabo. Konceptet som tagits fram för att pressa byggkostnader och därmed hyresnivåer, innebär att Bostaden i Umeå på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt kan bygga ett stort antal lägenheter.

- I och med att konceptet redan är upphandlat via Sabo, kan vi komma igång med byggprocessen snabbt och bygga till ett lägre pris, säger Ann-Sofi Tapani, Bostadens vd.

Husen byggs i hållbara material med lång livslängd och är konstruerade för att kunna sättas upp snabbt, både tack vare att de redan upphandlats av Sabo men även för att de är förtillverkade. Det enda som byggs på plats är husgrund och komplementbyggnader som cykelförråd och soprum. Entreprenör i projektet är JSB.

- Husen är förtillverkade och levereras i färdiga block, något som gör byggprocessen effektivare, säger Berndt Elstig, chef för Bostadens enhet fastighetsutveckling.

Kombohusens stomme, bjälklag och innerväggar består av betong vilket ger hög brandsäkerhet och låga bullernivåer. Husen har hög boendestandard med kakel och klinker i badrummen, eklamell i alla rum, delvis klinker i hall, klinker utmed köksbänk, tvättutrustning i badrum med avlastningsbänk och överskåp, förberedelse för diskmaskin och trådbunden porttelefon.

Kombohusen är typhus och kan byggas mellan 2 och 4 våningar höga. Av de totalt nio hus som Bostaden bygger på Tranbärsvägen på Böleäng, blir sex stycken 3 våningar och 3 stycken 4 våningar. Kombohus enligt detta koncept finns i dagsläget uppförda på en rad andra platser i landet, bland annat Iggesund, Färjestaden, Halmstad, Bålsta, Smygehamn och Bjuv, dock inte i samma storlek som i Umeå.

- Det här är det enskilt största projektet av kombohus i Sverige, säger Pether Fredholm, vd vid JSB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Doldisen som spräcker miljardvallen

Bolag Stor intervju med Bricknovas grundare och vd Orlando Villacrez om hur bolaget byggts upp från noll till en miljard-pipeline, värderingen i den pågående nyemissionen – och sweet spot-marknaden som möjliggör nybyggda parhus, radhus och villor i bostadsrättsform för under fem miljoner kronor i Storstockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY