Image
Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. Bild: Länsförsäkringar

Bolåneräntan ger dyrare studentboende

Ekonomi/Finansiering Länsförsäkringar har räknat ut hur mycket dyrare den ägda studentbostaden har blivit på bara ett år i de större studentorterna. Uträkningen visar att studentlyan blivit drygt 1 000 kronor dyrare i år jämfört med terminsstarten för ett år sedan.
Publicerad den 4 September 2023

En uträkning som Länsförsäkringar genomfört för ett 30-tal av Sveriges större studentorter visar att studenter den här höstterminen får räkna med drygt 1 000 kronor mer i månatliga kostnader för boendet. För de som köpt en enrumslägenhet på 25 kvadratmeter landar utgifterna för ränta, amortering och avgifter på totalt 4 700 kronor per månad, vilket kan jämföras med cirka 3 700 kronor förra året.

Därtill föreligger stora regionala skillnader som avspeglar att bostadspriserna varierar mellan olika städer. I Stockholm får studenter räkna med 3 200 kronor mer i boendekostnad medan ökningen landar på behagligare 291 kronor i Växjö.

– Det är främst bolåneräntan som påverkar kostnaderna för boendet och som med råge adderar till de ökade kostnaderna, trots att vi faktiskt kan se lite lägre bostadspriser på ettor runt om i landet. Med dagens ränteläge och de ytterligare höjningar som ligger i korten pekar mycket på att det kommer bli kärvt för studenterna, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

I dag är studiemedlet totalt 12 052 kronor per månad vid fyra veckors heltidsstudier vilket betyder att kostnaden för bostaden intecknar närmare 40 procent av studiemedlet. I storstadsregionerna, där bostadspriserna är högre, upptar boendeutgifterna lejonparten av studiemedlet. Förra året kunde Länsförsäkringar konstatera att det faktiskt var billigare att köpa och bo i en enrumslägenhet än att hyra en motsvarande studentlägenhet i 13 av de 30 undersökta studentorterna. Denna hösttermin har det antalet minskat till sex orter.

– Med det högre ränteläget har det blivit mer fördelaktigt att hyra en studentlägenhet i förhållande till att köpa och bo i en bostadsrätt. På många håll är det dock mycket svårt att få tag på hyreslägenheter eller studentlägenheter, på grund av den stora bristen och de långa kötiderna. Och att i stället ta ett andrahandshyreskontrakt kan dessvärre bli extremt dyrt. I Sveriges tio största städer var andrahandshyran betydligt högre än hyran på motsvarande studentlägenhet och bostadsrätt, avslutar Stefan Westerberg.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige