Image

Balticgruppen och Great Space skapar plats för Umeåföretag

Bygg/Arkitektur I början av 2019 slås portarna upp till en helt ny företagshubb i Umeå universitetsstad. Balticgruppen och VK Media genom fastighetsbolaget Gazette står bakom initiativet i samarbete med Great Space. Här får entreprenörer och nystartade bolag tillgång till flexibla kontorsplatser, nätverk av potentiella investerare och mentorer samt ett stimulerande program av föreläsningar workshops och utbildningar.
Publicerad den 26 Juni 2018

– För att skapa det bästa möjliga Umeå behövs ett blomstrande näringsliv. Grunden i en hållbar tillväxt är att det finns förutsättningar för entreprenörskap som tar vara på människors engagemang och drivkrafter. Vi är ett stort lokalt företag och ser att vi har en bra position för att bidra till detta, berättar David Carlsson, vice vd på Balticgruppen.

Konceptet att erbjuda entreprenörer och tillväxtbolag kontorsplatser i en gemensam öppen och kreativ yta, kallas co-working och har blivit en uppskattad företeelse runt om i världen. Här erbjuds dessutom tillgång till ett unikt nätverk av investerare, mentorer och aktiviteter som föreläsningar och workshops.

– Det finns en imponerande entreprenörsanda i Umeå. Med Great Space och vårt internationella nätverk av investerare och partners ger vi nu Umeås entreprenörer tillgång till ett helt ekosystem för att lyckas med sin tillväxt, säger Petter Ekman, vd för Great Space Sweden.

Balticgruppen som är Umeås största privata fastighetsbolag beskriver sitt engagemang i Umeå som det viktigaste motivet till satsningen.

– Vår vision är ett Umeå som har 200 000 invånare år 2050 genom hållbar tillväxt. För att nå dit behöver vi samarbeta med andra etablerade aktörer. Vi behöver även se till att det finns platser där bolag i olika utvecklingsfaser får chansen att jobba tillsammans och möjlighet att både växa och krympa. Det kommer att bli en levande samlingsplats för bolag i kunskapsintensiva branscher, säger David Carlsson.

Företagshubben kommer att ligga i företagsparken Uminova Science Park som ligger i Umeå universitetsstad. De bolag som finns där i dagsläget är innovativa företag inom medicin, teknik och IT. Den omedelbara närheten till universiteten och Norrlands universitetssjukhus skapar en inbjudande mötesplats.

– VK Media vill bidra till att utveckla den spännande innovationsmiljön som finns i gränslandet mellan universitetet och näringslivet, säger Sture Bergman, vd för VK Media.

Det finns mycket som pekar på behovet av en positiv samlingsplats för entreprenörskap och innovation i Umeå universitetsstad.

– Just nu har vi två "centrum", istället för en kärna som bär hela stadens styrkor. Genom att utveckla företagande och innovation ser vi en möjlighet att skapa en starkare koppling mellan Universitetsstaden och centrum där de flesta företag finns i dag, säger David Carlsson.

Företagshubben kommer öppna i början av 2019 i Uminova Science Park och rymma cirka 40 flexibla kontorsplatser.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige