Exteriören på bottenvåningen i tegel, där badhusverksamheten höll till, kommer att bevaras och dess fasad kommer att restaureras till ursprungligt utseende. De övre våningarna i trä är så nedgångna och förändrade att de kommer att rivas och byggas upp igen, med modern stomme och bra isolering, men med hög ambition att exteriören ska återställas till det utseende den hade när huset var nybyggt. Huset kommer att målas med linoljefärg i en ljus kulör som förr i tiden. Den tillbyggda länken mellan Varmbadhuset och Borgmästarvillan kommer att rivas så att husen återfår sin status som friliggande och unika byggnader längs Strandgatan.
– Vi vet att varmbadhuset betyder mycket för många umebor och det känns bra att vi nu kommer igång med det här projektet, men det är också en utmaning eftersom exteriören ska återställas till sitt ursprungliga utseende. Därför känns det väldigt bra att vi har knutit till oss bästa möjliga kompetens när det gäller byggnadsvård, säger Jonas Olsson, Balticgruppens vd.
I projektet medverkar byggnadsantikvarie Lena Tengnér, som är certifierad sakkunnig för kulturvärden. Hon menar att Varmbadhuset är ett enkelt hus, men att det har en speciell historia som gör det intressant och att det är ett viktigt inslag i den sammanhållna miljö av gamla byggnader som efter stadsbranden 1888 uppfördes utmed älven.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.