Image
Balder och Serneke utvecklar cirka 200 lägenheter i området Tomtebo Gård, ett av de största bostadsprojekten i Umeå.
Balder och Serneke utvecklar cirka 200 lägenheter i området Tomtebo Gård, ett av de största bostadsprojekten i Umeå. Bild: White Arkitekter

Balder och Serneke i gemensamt bostadsprojekt i Umeå

Bygg/Arkitektur Tillsammans ska Balder och Serneke utveckla cirka 200 lägenheter i Umeå. Den nyligen tilldelade markanvisningen är startskottet för Balders etablering i staden och ger möjlighet för Serneke att växla upp sin närvaro i Norrlands största tillväxtort.
Publicerad den 14 Maj 2021

Balder och Serneke har av Umeå kommun gemensamt tilldelats en markanvisning för ett kvarter i området Tomtebo Gård, ett av de största bostadsprojekten i Umeå. Det gemensamma förslaget från bolagen omfattar cirka 200 lägenheter, både hyres- och bostadsrätter i varierade storlekar, från 1 till 5 rum och mellan 25 – 130 kvadratmeter. Ett antal radhus finns också med i förslaget för kvarteret.

Stort fokus har lagts på både miljömässiga och sociala hållbarhetsaspekter i förslaget, där såväl energilösningar med solceller och återvunnen värme från avloppsvatten som val av giftfria och återvinningsbara byggmaterial finns med. De sociala och hälsomässiga kvaliteterna i kvarterets utemiljöer är också framträdande i förslaget, där gröna gårdar, möjlighet till rörelse och mötesplatser prioriterats. Projektet utförs och certifieras enligt kraven för Miljöbyggnad Silver. Förslagets hållbarhetsambitioner har också lyfts fram i kommunens motivering till tilldelningen: "Deras förslag ligger väl i linje med detaljplanen och gestaltningsprogrammet, och har högt satta hållbarhetsmål."
– Det känns väldigt roligt att, tillsammans med Serneke, ha fått förtroendet att förverkliga detta fina bostadsprojekt. Det här blir även Balders första etablering i Umeå, vilket är ett mycket spännande och efterlängtat steg, säger Emil Engelbrektsson, Sverigechef Fastighetsutveckling på Balder.
– Vi har ett flertal fina samarbetsprojekt med Balder runtom i landet så det känns väldigt bra att vi tillsammans nu också kan presentera ett stort projekt i Umeå. I Sernekes expansion i vår norra region är Umeå en självklar tillväxtort att finnas på och där vi nu kan växla upp vår närvaro, säger Mikael Thorgren, regionchef på Serneke Sverige.

Parterna ska efter tecknat markanvisningsavtal i ett första skede vidareutveckla förslaget mot bygglov. Planerad byggstart är våren 2022 och bostäderna beräknas kunna färdigställas från årsskiftet 2023/2024 och framåt.

White Arkitekter och Tyréns har varit delaktiga i framtagandet av förslaget.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Johan Almquist tar in Kiss och Abba i coworking-världen

Bolag Johan Almquist är ägare till och vd för coworkingaktören A house. Han har vad han själv kallar "en brokig bakgrund", vilket, enligt honom själv, beror på att han hela tiden gjort enbart saker som han tycker är roliga. Som, till exempel, att köpa rättigheterna till bandet Kiss hela musikkatalog. – Jag har gått efter vad som vore kul att lära sig och jag har också hela tiden haft en längtan efter att lära mig nya saker.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige