Image
Visionsbild för Evrocs etablering i Explore Arlandastad.
Visionsbild för Evrocs etablering i Explore Arlandastad. Bild: Evroc/Arlandastad

Arlandastad tecknar avtal för datacenter i Stockholm

Bygg/Arkitektur Arlandastad Group har tecknat en avsiktsförklaring med Europas nya molntjänstföretag Evroc. Intentionen är att bilda ett JV-bolag för gemensamt ägande och utveckling av fastigheten om 3 400 kvadratmeter byggrätt. Parterna har även för avsikt att ingå ett 15-årigt hyresavtal med ett av bolagen i Evroc-koncernen.
Publicerad den 28 November 2023

Arlandastad Group och Evroc planerar att tillsammans utveckla en fastighet på två trevåningstorn med gemensam markvåning. Byggnaden har vid färdigställande en yta om cirka 3 400 kvadratmeter BTA och byggnation sker under 2024. Den planerade avyttringen baseras på ett underliggande fastighetsvärde av 4 600 kronor/kvadratmeter byggrätt.

– Evroc är ett spännande bolag med ett stort fokus på hållbar utveckling. Vi är glada över att tillsammans med Evroc äga och utveckla en fastighet som förväntas ge global uppmärksamhet och med sin arkitektoniska design bli ett nytt landmärke för Stockholm. Det här blir Arlandastad Groups fjärde joint venture inom loppet av två år. JV-samarbeten medför att vi, tillsammans med partners, snabbar på utvecklingen i våra etableringsområden, säger Dieter Sand, vd, Arlandastad Group.

Evroc planerar att investera sex miljarder kronor under de kommande åren för att utveckla centret. Planerna är i nästa steg att bygga flera hyperscale data centers i olika länder runt om i Europa, som ska erbjuda hög säkerhet, låg latens och grön energi till sina kunder. Datacentret med placering i Arlandastad Groups etableringsområde, Explore Arlandastad, blir först ut i Europa.

– Nu tar vi nästa steg i utvecklingen av molntjänster kopplat till AI-revolutionen. Vi vill att det här datacentret ska bli ett landmärke för hållbarhet, teknik och arkitektur. Att göra det på ett strategiskt läge som Arlandastad är en viktig del i vår plan, säger Mattias Åström, vd och grundare, Evroc.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Rabatterna sjunker i sektorn – men dominerar fortsatt

Lista De noterade fastighetsbolagen på de två största listorna har nu alla lämnat sina bokslut för 2023 och man kan fortsatt konstatera att utefter substansvärdena som rapporterats så är det så att nästan alla bolagen handlas till rabatt på börsen, även om de minskat efter fastighetsrallyt på börsen under Q4. Här presenterar Fastighetssverige en färsk lista uppdaterad efter rapportfloden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige