Image
Villaindex visar att det under andra kvartalet blivit allt dyrare att bo i hus.
Villaindex visar att det under andra kvartalet blivit allt dyrare att bo i hus. Bild: iStock

Allt dyrare bo i hus visar ny undersökning

Ekonomi/Finansiering Trots att elpriserna sjunkit kraftigt under året så stiger utgifterna för att bo i hus till nya rekordnivåer. Det visar Zmarta Husägarindex, även kallat Villaindex, för det andra kvartalet 2023. En genomsnittlig villaägare i Stockholmsområdet måste nu betala närmare 340 000 kronor om året enbart för bostaden.
Publicerad den 29 Augusti 2023

Zmarta Husägarindex – i folkmun kallat Villaindex – har tagits fram i syfte att ge människor en uppfattning om hur stora utgifterna kan vara för att äga och bo i småhus (villa, kedjehus, radhus och parhus).

Indexet visar att omkostnaderna för en husägare i Sverige har stigit med närmare 12 500 kronor under första halvåret 2023. Nu ligger utgifterna på drygt 212 000 kronor om året (85% belåning). För den som har hus i Stockholms län är summan närmare 340 000 kronor, en ökning med drygt 25 000 kronor under samma halvårsperiod.

Zmarta har även gjort en beräkning för de husägare som har 70 procents belåning. Här landar utgifterna för en genomsnittlig husägare i Sverige på drygt 180 000 kronor. Det är en ökning med 8 000 kronor på ett halvår. I Stockholm får villaägare med samma belåningsgrad betala drygt 280 000 kronor, en ökning med närmare 17 000 kronor under samma period.

Oavsett belåningsgrad är det den högsta nivån som hittills har uppmätts under indexets 15-åriga mätperiod. Detta trots att elpriserna fallit ganska brant under det första halvåret samtidigt som huspriserna också fallit tillbaka något.

– Den stora boven i dramat stavas bostadsräntan. Den har fortsatt uppåt under året och det mesta talar för att boräntorna fortsätter upp en bra bit till. Det beror på att det tar flera månader innan Riksbankens räntehöjningar drabbar hushållen, säger Ola Söderlind, kommunikationsansvarig på Zmarta.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige