Image

Allmännyttan i Stockholm på väg in i Fastighetsägarna

Bolag De tre stora bostadsbolagen i Stockholm är på väg att bli medlemmar i Fastighetsägarna. Vänstern och Hyresgästföreningen reagerar upprört och menar att detta är ett steg mot vinstmaximering och marknadshyror.
Publicerad den 12 Juni 2012

Styrelserna i Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem ska inom kort ta upp frågan om medlemskap i Fastighetsägarna.

–?Det är fullständigt absurt. Det kommer att påverka hela sättet bolagen ser på bostadsmarknaden, samhällsansvaret försvinner, säger Ann-Margarethe Livh (V), som är vice ordförande i Familjebostäder, till DN.

- Det här är ytterligare ett steg mot rena marknadshyror.

Reaktionerna från Hyresgästföreningen är likartade.

– Det är oerhört alarmerande att de allmännyttiga bolagen i Stockholm slår in på vinstmaximeringens väg, säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, som menar att Fastighetsägarna är ”en organisation för privata fastighetsägare vars främsta mål är fri hyressättning, dvs marknadshyror”.

Joakim Larsson (M), borgarråd med ansvar för bostadsbolagen, tycker att frågan har politiserats i onödan:

–?I S-styrda Örebro är allmännyttan med i Fastighetsägarna. Så är det också i flera kommuner i södra Sverige och även Lidingö är med. Jag tycker inte att man ska se bostadsbolagen med politiserade glasögon, säger Joakim Larsson till DN.

–?Att gå med i Fastighetsägarna har absolut ingenting med marknadshyror att göra. Jag tror inte att det kommer att påverka hyresgästerna, säger Joakim Larsson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige