Image

"Alliansen bedriver planekonomi"

POLITIK Alliansen i Stockholm stoppar alla kommande ombildningar till bostadsrätt. Bostadsrättsorganisationen SBC:s vd Göran Olsson rasar, och kallar agerandet för planekonomi.
Publicerad den 14 Oktober 2008

På tisdagens DN Debatt skriver alliansens tre gruppledare: "För att visa vår vilja att kommunala bostäder ska finnas i hela staden tar vi nu bort möjligheten för hyresgäster att friköpa fastigheterna och bilda bostadsrättsföreningar."

- Alliansen säger att de nu tycker det är en bra fördelning av bostadsrätter respektive hyresrätter i innerstaden. Men vad är det egentligen som säger att det här är en idealisk fördelning? Istället tenderar nu alliansen åt planekonomi där de tar besluten från de boende. Varför ska inte hyresgästerna själva få bestämma vilket boende de vill ha? Det är ingen politisk fråga, säger Göran Olsson.

SBC menar att alliansen utnyttjar finanskrisen som en förevändning till ombildningsstoppet för att slippa kritik från ombildningarnas största motståndare. Istället måste de ta en riktig debatt kring de boendes faktiska önskemål, nu är det bara ett fegt tillvägagångssätt och ett svek mot dem som vill välja hur de vill bo, menar SBC.

- Tror alliansen att det blir lättare nu att få en bostad nu när ombildningarna stoppas? Vi kan inte se någon förändring, det är samma antal lägenheter och fortfarande svårt att få en hyresrätt i innerstaden. Dessutom blir nu hyresgästerna annorlunda behandlade beroende på var de bor i staden. Innerstads- och närförortsbor får inte ombilda för att de råkar bo där, medan ytterstadsbor får fortsätta, säger Göran Olsson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige