Handelskammaren skriver i rapporten Bostad Storstad:
”Ett tänkbart scenario är att man utreder undantagstillstånd från detaljplaner för att öka takten på bostadsmarknaden. Istället skulle man kunna applicera zoneringsmetoden som används ibland annat Kanada. Zoneringsmetoden liknar i mångt och mycket den svenska översiktsplanen. I dag är inte en översiktsplan juridiskt bindande men en sådan förändring bör utredas och testas skarpt för att se om bostadsbyggandet ökar.”
”En så kallad zoneringsmetod skulle även öppna upp för nya aktörer på bostadsmarknaden och minska prisutvecklingen på svensk bostadsmarknad. För de som kan betala för sig är det ingen bostadsbrist. Men det blir allt svårare för unga och nya svenskar att konsumera boende till ett vettigt pris. Istället för att subventionera boende borde vi avreglera marknaden.”
Handelskammaren konstaterar också att den kraftigaste ökningen av flerbostadsbyggande sker i Skåne. De senaste två åren har tillväxten varit 117 procent, en fördubbling av byggtakten – men från en mycket låg ursprungsnivå.
I Stockholm har byggtakten stagnerat något, framför allt när det gäller tillväxten av villor. I Västra Götaland byggs det mycket villor men färre flerbostadshus.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.