Image

”Testa zonindelning istället för detaljplanering”

Bostäder I en ny rapport föreslår Sydsvenska Industri- och Handelskammaren att man på prov testar zonindelning istället för detaljplanering för att öka takten på bostadsmarknaden.
Publicerad den 14 April 2016

Handelskammaren skriver i rapporten Bostad Storstad:

”Ett tänkbart scenario är att man utreder undantagstillstånd från detaljplaner för att öka takten på bostadsmarknaden. Istället skulle man kunna applicera zoneringsmetoden som används ibland annat Kanada. Zoneringsmetoden liknar i mångt och mycket den svenska översiktsplanen. I dag är inte en översiktsplan juridiskt bindande men en sådan förändring bör utredas och testas skarpt för att se om bostadsbyggandet ökar.”

”En så kallad zoneringsmetod skulle även öppna upp för nya aktörer på bostadsmarknaden och minska prisutvecklingen på svensk bostadsmarknad. För de som kan betala för sig är det ingen bostadsbrist. Men det blir allt svårare för unga och nya svenskar att konsumera boende till ett vettigt pris. Istället för att subventionera boende borde vi avreglera marknaden.”

Handelskammaren konstaterar också att den kraftigaste ökningen av flerbostadsbyggande sker i Skåne. De senaste två åren har tillväxten varit 117 procent, en fördubbling av byggtakten – men från en mycket låg ursprungsnivå.

I Stockholm har byggtakten stagnerat något, framför allt när det gäller tillväxten av villor. I Västra Götaland byggs det mycket villor men färre flerbostadshus.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så vill Areim utveckla sitt nya palats – och sin kontorsportfölj

Bolag Areim gör ett nytt tungt förvärv på Stockholms kontorsmarknad. Efter köpet av Grönstedska palatset berättar Julia Mejegård, Head of Investments Sweden, om planerna för utveckling av Grönstedska palatset, synen på kontorsportföljen i dagsläget, hur man vill utveckla sin kontorsportfölj i Stockholm framöver och vilka delar av staden man ser som attraktiva för nya förvärv.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige