Image

”6 000 ställer sig bakom granskningskrav”

Juridik Enligt Dan Olofsson, som i dag skriver på DI Debatt, kommer inom kort ett upprop till Fredrik Reinfeldt att lämnas in. 6 000 personer ställer sig bakom kravet på en oberoende granskning av statens och Carnegies agerande gentemot Maths O Sundqvist och hans familj.
Publicerad den 30 Oktober 2012
Maths O Sundqvist. Maths O Sundqvist. Dan Olofsson. Bild: Sigma. Bild: Sigma
Dan Olofsson. Bild: Sigma.

IT-miljardären Dan Olofsson är en av framlidne Maths O Sundqvists barndomsvänner. I sina nyutgivna memoarer ägnas en del det han anser vara ett ”finansiellt justitiemord” på Sundqvist.

På Dagens DI Debatt skriver han bland annat:

"Enligt uppgift överlämnas inom kort ett spontant och unikt upprop till statsminister Fredrik Reinfeldt. Utan att ta ställning i sakfrågan kräver 6 000 personer en oberoende granskning av statens och banken Carnegies agerande gentemot familjen Maths O Sundqvist."

”När 241 miljoner kronor försvinner från vuxna barns bankkonton utan att de blivit tillfrågade behöver det granskas. När Bo Lundgren och Peter Norman därefter tar över ansvaret har de inget att erinra mot att kontona tömts.

Maths O Sundqvist hade med tiden kunnat amortera sin skuld till Carnegie. Han vägrades detta gängse förfarande bland banker. I stället kom det brutala hot om personlig konkurs om inte hans skuld omedelbart betalades i sin helhet. På detta förnedrande sätt övertog staten denna företagarfamiljs betydande livsverk.”

”En genomgående iakttagelse när jag i min bok går igenom fall av rättsröta är att statens egen förmåga är näst intill obefintlig när det kommer till att tillse att öppen granskning kommer till stånd kring egna missgrepp. De som har råd och ork och vill ägna många år av sitt liv åt att stämma staten kan i slutänden få rätt mot denna övermakt. Illusionen om att staten alltid gör rätt stämmer tyvärr inte. Det är därför ett väsentligt demokratiskt intresse att staten visar öppenhet särskilt när det gäller stora egna tillkortakommanden.

Det är inte rimligt att barnen Sundqvist, som drabbats av ett övergrepp, ska ägna kommande fem a sju år av sina liv åt olika domstolstvister mot Riksgälden och Carnegie. Det är inte heller en lämplig väg att gå att polisanmäla det hela, eftersom det inte är ett lagbrott att bryta mot interna regler i en bank.
Det som återstår för Fredrik Reinfeldt, när Riksgälden och Carnegie blockerar en öppen granskning, är att han lyssnar på alla de människor som känner djup oro över vad som hänt och vill ha klarhet i det hela. Den rimliga och ansvarsfulla lösningen är att regeringen tillsätter en oberoende granskningsman som de olika parterna respekterar, så att vi kan lägga denna fråga bakom oss.”

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Investeringsstöden: Efter kritiken – potterna tas bort

Bostäder Nytt system för investeringsstöden. Bostadsministern kommenterar förändringarna för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY