Image

Wellhagen: Fler frågetecken än utropstecken

Sverige Björn Wellhagen på Sveriges Byggindustrier menar att Mehmet Kaplans utspel är otydligt och lämnar många frågetecken.
Publicerad den 18 Mars 2015
Björn Wellhagen. Bild: Sveriges Byggindustrier
Björn Wellhagen.

Wellhagen skriver på DN Debatt:

”Debattartikeln från bostads- och stadsbyggnadsministern lämnar fler frågetecken än utropstecken efter sig.

Vilket ansvar ska staten ta för att det byggs fler bostäder? Vilken analys av de samhällsekonomiska kostnaderna för att bygga modulbostäder istället för ordinära bostäder har gjorts? Hur ska energieffektivisering i beståndet genomföras utan att missgynna de fastighetsägare som redan gjort dessa åtgärder? Vilken typ av förslag kommer för att öka konkurrensen? När kommer regelförenklingsförslag kring buller respektive strandskydd?

Gör inte Kaplan det väl lätt för sig när han skyller bostadsbristen på marknaden? Hur skulle situationen se ut i dag om vi hade ett fungerande hyressättningssystem och skatteregler som underlättade rörlighet i det befintliga beståndet?

De faktorer som drivit bostadsbyggandet de senaste åren är hushållens finansiella tillgångar, förändringar av fastighets- och reavinstbeskattning, bolåneräntan och sysselsättningsgraden. Med den kunskapen i botten så blir det lättare att hitta lösningar. Vi sätter oss gärna och diskuterar åtgärder som kan förbättra dagens situation. Ett förslag är en parlamentarisk bostads- och infraberedning och annat att tala om är hur framtidens bostäder ska finansieras.”

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige