Beskedet kommer i samband med kvartalsrapporten där Wästbygg redovisar ökande omsättning i första kvartalet 2023 jämfört med samma period året innan men där rörelsevinsten minskade samtidigt som orderingången föll rejält.
Wästbygg vidtar nu besparingsåtgärder och varslar 70 personer om uppsägning.
– Under 2022 kunde vi, trots utmaningar på marknaden, åstadkomma en positiv tillväxt inom Wästbygg Gruppen men resultatet nådde inte önskad nivå. Då vi har sett tydliga signaler på att det sämre konjunkturläget kommer att bestå under längre tid framöver, har arbetet med att återskapa lönsamhet genom ett åtgärdsprogram initierats. En av åtgärderna inkluderar varsel av medarbetare. Ett sådant beslut är aldrig lätt att fatta, men för att kunna fortsätta bygga en långsiktigt stark och lönsam koncern behöver vi anpassa verksamheten, säger Jonas Jönehall, vd och koncernchef på Wästbygg Gruppen i delårsrapporten.
Beslut har också fattats om att lägga ner koncernbolaget Inwita Fastigheter, och därmed satsningen på att bygga upp en fastighetsportfölj av egenutvecklade samhällsfastigheter till förmån för ett ökat fokus på kärnverksamheten.
– När vi nu avvecklar Inwita och fokuserar på att enbart vara den hybrid av projektutvecklare och entreprenadföretag, som alltid utgjort kärnan i vår verksamhet, blir vi tydligare mot marknaden. Genom att konsolidera våra resurser kommer vi på sikt också att bli starkare, kommenterar Jonas Jönehall.
Kostnader relaterade till omstruktureringen kommer att belasta andra kvartalet 2023 skriver bolaget.
Första kvartalet i korthet:
Intäkterna steg 16,6 procent till 1 379 miljoner kronor (1 183).
Rörelseresultatet blev 22 miljoner kronor (30), med en rörelsemarginal på 1,6 procent (2,5).
Resultatet efter skatt blev 22 miljoner kronor (41), en minskning med 46,3 procent mot föregående år.
Resultat per aktie hamnade på 0,69 kronor (1,26), vilket innebär en minskning med 45,2 procent mot föregående år.
Orderingången landade på 328 miljoner kronor (1 345), en minskning med 75,6 procent mot föregående år.
Orderstocken per den 31 mars var på 4 764 miljoner kronor (6 657).
Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -427 miljoner kronor (-57).
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av Quandify
Bolag Pandox vd, Liia Nõu, gjorde vid presentationen av senaste kvartalsrapporten klart att man letar efter förvärv, främst inom de tre starka marknader man redan går bäst i: Storbritannien, Norden och Tyskland. – Det senaste förvärvet hade en sjuprocentig yield så det är det vi siktar på, säger Pandox-vd:n.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.