Image

Villor byggs 100 meter över havet i Örnsköldsvik

BOSTÄDER NCC Construction Sverige bygger på uppdrag av Kusthöjden AB de första villorna på Varvsberget i Örnsköldsvik. De placeras nästan 100 meter över havet med en vidsträckt utsikt över stad, hamn och hav. Målet för det högbelägna området är 25 villor och 100 ägarlägenheter. Bygget påbörjas tack vare bättre tillgänglighet och kommunikation med en 200 meter lång hiss ner till staden och nya järnvägen Botniabanan, som invigs 2010.
Publicerad den 13 November 2009

Örnsköldsvik har hittills haft dåliga tågförbindelser och Varvsberget har trots sin närhet till staden varit otillgängligt och avskuret av en järn- och bilväg. Snart förändras förutsättningarna tack vare Botniabanan och ett nytt resecentrum för tåg och buss bredvid områdets snedhiss.

– Jag har haft en idé om bostäder på det här höga berget i många år men förutsättningarna har inte varit rätt. Olika förbättringar gör det nu möjligt att starta bygget för detta unika och höga boende på Varvsberget, säger Per-Eddie Bjuggstam, arkitekt och delägare i Kusthöjden AB.

Uppdragsgivaren bygger utifrån efterfrågan och arbetet startar i mindre skala. NCC har fått det första jobbet och gjuter nu grunden till fyra suterränghus som ligger på bergsluttningen strax bredvid hoppbacken. NCC ska även inreda de nyckelfärdiga husen på 180 kvadratmeter.

– Vi bygger än så länge på efterfrågan. Men ett hundratal personer har redan anmält intresse trots att priserna blir högre än snittet i Ö-vik. De vi har sålt till är lokala köpare, men intress-enterna är både från stan´och de som jobbar på pendlingsavstånd, säger Per-Eddie Bjuggstam.

Med nya Botniabanan tar resan Umeå – Örnsköldsvik 35 minuter. Totalt planeras 25 villor på en höjd upp till 82 meter över havet. Under 2010 påbörjas 100 ägarlägenheter i fyra åttavåningshus. Lägenheterna i det högst placerade höghuset ligger på 115 meters höjd. Hela området planeras vara klart om 4-5 år. Arbetet med snedhissen påbörjas senhösten 2010.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige