Image
Byggbranschen minskade sina utsläpp mest under 2022, visar ny statistik från SCB.
Byggbranschen minskade sina utsläpp mest under 2022, visar ny statistik från SCB. Bild: iStock

Växthusgasutsläppen minskar mest i byggbranchen

Energi/miljö Nya siffror från Statistiska Centralbyrån visar att växthusgasutsläppen från Sveriges ekonomi minskar med 3 procent år 2022 jämfört med året innan, till 49 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Under samma period ökar BNP med 2,5 procent. Därför minskar ekonomins växthusgasintensitet med 5 procent under året 2022. Mest minskar utsläppen i hushållen och byggbranschen.
Publicerad den 4 April 2024

2022 uppgår växthusgasutsläpp från Sveriges ekonomi till 49 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Detta är en minskning med 1,5 miljoner miljoner ton jämfört med 2021. Detta visar nya siffror från SCB.

Mellan 2008 och 2022 har växthusgasutsläppen från Sveriges ekonomi totalt minskat med 27 procent. Under samma period har BNP vuxit med 31 procent vilket lett till att växthusgasintensitet minskat med 45 procent under tidsserien. Utsläppen av växthusgaser följde den ekonomiska trenden mellan 2008 och 2010. Men efterföljande år har trenden i stort varit minskande utsläpp samtidigt som ekonomin vuxit, vilket lett till en minskning av växthusgasintensitet.

Utsläppen minskar i alla branscher förutom transportbranschen
Växthusgasutsläppen minskar främst i hushållen och byggbranchen 2022 jämfört med 2021. Hushållen och Byggbranschen har minskat sina utsläpp, med runt 10 procent. Transportbranschen gick emot strömmen med en ökning av utsläppen med 16 procent högre utsläpp 2022 jämfört med 2021. Orsaken var främst en ökning av flygbranschen med 70 procent, men branschens årliga utsläpp är fortfarande lägre än innan pandemin. Coronapandemin har haft tydlig inverkan på flygbranschens utsläpp, i jämförelse med 2019 har flyget minskat sina utsläpp med 22 procent.

För övriga branschgrupper som offentlig sektor, utvinning av mineral, energisektorn, jordbruk, skogsbruk och fiske minskar utsläppen, vilket har bidraget till den minskade utvecklingen av växthusgaser.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Artikelserien del 4: Från ruinens brant till lyckad rekonstruktion

Bolag Ett turbulent år. Så kan man sammanfatta året mellan 2019 till 2020 för Real Holding. Men de lyckades vända på skutan trots att rekonstruktionen tog mer än ett år att genomföra. Det läser du här mer om i Fastighetssveriges fjärde del i artikelserien om konkurser och rekonstruktioner vi minns.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige