Image
Västerås.
Västerås. Bild: Västerås stad

Västerås stad köper mark för fler bostäder

Transaktioner Västerås stad köper drygt 30 hektar mark utanför Barkaröby, sydväst om Västerås tätort för att möjliggöra byggnation av omkring 400 bostäder, i huvudsak enfamiljshus. Det beslutade fastighetsnämnden på tisdagseftermiddagen. Säljare är flera privatpersoner.
Publicerad den 23 April 2020

Syftet med köpet är att inom området kunna erbjuda styckebyggartomter till dem som köar i den kommunala tomt- och småhuskön. Det finns även planer för förskola och trygghetsboende. Sammanlagt motsvarar ytan över 40 fotbollsplaner.
– Det känns jättebra att kunna presentera denna affär. För mig personligen så är detta med fler styckebyggartomter ett politiskt mål. Jag vet att det finns en jättestor efterfrågan att få köpa en tomt och bygga ett hus såsom man själv vill ha det. Det är ambitioner som vi vill uppmuntra. Det är jättebra med privat kapital och privat individuell initiativkraft, på individ- och familjenivå, som på det här sättet får chans att vara med och bygga ut Västerås, säger Jesper Brandberg (L), kommunalråd och ordförande i fastighetsnämnden.

Jesper Brandberg poängterar att den nuvarande politiska majoriteten (S-L-C-MP) lovat att öka antalet lediga styckebyggartomter kraftigt, samt att hela fastighetsnämnden också ställt sig bakom denna ambition.
– Nu tar vi ett stort steg på vägen mot att förverkliga de vallöften vi gett. Tidigare var det hela tiden slut på styckebyggartomter i den här kommunen. Det ska det bli ändring på nu, säger Jesper Brandberg.
– Vi har ett prioriterat uppdrag från politiken att leverera lösningar för att nå målet om fler tillgängliga styckebyggartomter. Det är därför mycket glädjande att kunna landa denna markaffär som kommer att möjliggöra förverkligade bostadsdrömmar för många västeråsare, säger Hans Näslund, direktör för teknik- och fastighetsförvaltningen.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastighetssveriges favoritepisoder från Wallenstams bok

Bolag På vårt event Lokalmarknadsdagen i mars berättar Hans Wallenstam om 90-talskrisen, hur Wallenstam var det enda västsvenska fastighetsbolaget som överlevde och om sina nyvunna erfarenheter som författare. Fastighetssverige har naturligtvis läst hans bok "Mot alla odds" – och under tre dagar rankar vi här de mest läsvärda episoderna från den. I dag: Kulturkrocken mellan det gamla och det nya, vändningen i ulltröja från Grebbestad, valutakäftsmällen på slottet och julkortet till värsta antagonisten.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY