Image

Vasakronan prisas för energieffektivisering

Energi/miljö Vasakronan vinner 2013 års E-prize för sitt arbete att minska energianvändningen i hela fastighetsbeståndet. Sedan 2009 har energianvändningen minskats med 25 procent och idag ligger den 47 procent under branschsnitt. Målet är att ligga 50 procent under branschsnittet. Energieffektiviseringen har höjt Vasakronans fastighetsvärde med två miljarder kronor.
Publicerad den 4 Oktober 2013
Fredrik Wirdenius. Bild: Vasakronan
Fredrik Wirdenius.

Hösten 2009 satte Vasakronans ledning ett långsiktigt mål att energianvändningen i bolaget skulle ligga 50 procent under branschsnitt. Det var ett offensivt men enkelt mål som var lätt att kommunicera och det blev startskottet för ett intensivt och strukturerat energiarbete.

- När vi satte målet sa alla att ”det kommer aldrig att gå”, men målet fick organisationen att reagera och tänka till och med tiden har engagemanget vuxit oerhört. Idag kan jag bara konstatera att energiarbetet är en fullkomligt naturlig del av medarbetarnas vardag, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

Med minskad energianvändning kommer sänkta energikostnader och ökade fastighetsvärden. Kostnadsbesparingen är cirka 100 miljoner kronor per år vilket gett en ökning av fastighetsvärdet med två miljarder kronor. Dessutom har det bidragit till att koldioxidutsläppen minskat med 96 procent. Fredrik Wirdenius menar att siffrorna talar sitt tydliga språk och visar på de möjligheter som finns:

- Vårt energiarbete är beviset för att det är fullt möjligt att göra bra affärer utan att för den sakens skull tulla på klimatfrågan. Det är en viktig sak för varje bolag oavsett bransch att ha i åtanke. Klimatfrågan är här för att stanna och vi behöver alla bidra oavsett vad vi har för affär.

- E-prize är en bekräftelse på att vi tänker och arbetar rätt i organisationen och tillsammans med våra kunder. Förhoppningen är att vårt arbete ska kunna inspirera branschen att jobba ännu mer strukturerat med energifrågan. Här finns stora vinster att göra, både affärs- och klimatmässiga, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.
Vasakronan får E-prize med motiveringen:

Är man riktigt stor och stark, måste man också vara riktigt smart. Och det lönar sig att provocera. Med det stöddiga målet att vara 50 procent bättre än konkurrenterna på energieffektivisering har man begått stordåd för såväl de egna finanserna som för miljön. Genom att vara en så tydlig ledstjärna med ambitiösa mål, innovativa lösningar och ett engagemang som sträcker sig ända ut till kunderna sätter årets E-Prizevinnare i kategorin fastighet och offentlig sektor press på en hel bransch.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige