Image
I Göteborg sjönk bostadsrättspriserna med 3,5 procent och villapriserna med 4,7 procent, enligt Valueguard.
I Göteborg sjönk bostadsrättspriserna med 3,5 procent och villapriserna med 4,7 procent, enligt Valueguard. Bild: Axel Ohlsson

Valueguard: Bostadspriserna föll brant i juni

Sverige Det fortsätter att vara röda siffror på bostadsmarknaden. Under juni föll bostadspriserna i Sverige närmare 4 procent. Värst var det i Stockholm där de dyraste lägenheterna föll hela 5 procent. Det visar siffror från Valueguard.
Publicerad den 20 Juli 2022

HOXSWE, Valueguards prisindex som mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden, sjönk 3,8 procent. Säsongsrensat var nedgången 2,2 procent. Bostadsrättspriserna sjönk 3,9 procent medan villapriserna tappade 3,8 procent. Rensat för säsongseffekter innebär det nedgång med 2,7 respektive 2,1 procent.
– I dag är det köparna som sitter i förarsätet. Utbudet har ökat snabbt och vi ser allt fler prissänkningar. Samtidigt finns det en stor risk att vi ännu inte har sett hela nedgången. I värsta fall bedömer jag att det kan fortsätta en bit in på nästa år. Arbetslösheten, räntorna och hur mycket hushållens kostnader stiger kommer att bli avgörande. Hittills har det nästan bara handlat om psykologi, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Stockholm
Stockholm stod för den största nedgången. Bostadsrättspriserna sjönk med 4,5 procent medan villapriserna minskade 4,6 procent. Siffror som Bjurfors låtit Valueguard ta fram visar att de dyraste lägenheterna hade det tuffast (-5,0 %).
– Det är tydligt att Stockholms bostadsmarknad är inne i en negativ trend. Köparna har blivit mycket mer försiktiga då man väntar sig att priserna ska fortsätta sjunka medan många säljare fortfarande tror att de kan få ungefär lika mycket som för ett par månader sedan. Obalansen leder till färre affärer trots ett rekordhögt utbud, och att det som säljs sker till lägre slutpriser än vad som skulle behövas för att försvara de höga prisnivåerna. Ska man sälja i dag är det viktigt att ha realistiska förväntningar på grund av den tuffa konkurrensen. Vad det innebär mer exakt är svårt att säga då det kan finnas en viss eftersläpning i statistiken, men mitt råd är i alla fall att inte hålla på affären alltför länge. Risken är stor att det där drömbudet aldrig kommer och att det i stället slutar med att du får mindre betalt. Det är inte omöjligt att vi ser ett ännu större utbud efter sommaren, säger Christina Henriksson, regionchef Bjurfors Stockholm.

Göteborg
I Göteborg sjönk bostadsrättspriserna med 3,5 procent och villapriserna med 4,7 procent.
– I Göteborg ser vi just nu en tuffare bostadsmarknad med sjunkande priser och längre säljtider. Jag tycker utvecklingen är väntad då de flesta hushåll i dag plågas av en sämre ekonomi och vi sett kraftigt stigande priser i nästan två års tid. Nedgången är bred och slår mot bostäder i alla storlekar och prisklasser, säger Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg.
– Vilken marknad vi kommer ha i höst är svårt att säga med tanke på det ekonomiska läget och den oro många känner. Men som det är nu tror jag på hyfsat stabila priser, alternativt svagt sjunkande som därefter planar ut. Om man planerar att sälja sin bostad tycker jag dock inte att man ska vänta alltför länge. Det finns en risk att utbudet växer till sig under sommaren och det skulle kunna sätta ytterligare press på priserna.

Malmö
Malmö klarade sig bäst av de tre storstäderna, men även här var det kraftigt nedåt. Priserna på bostadsrätter sjönk med 3,4 procent medan villapriserna tappade 3,6 procent.
– Marknaden är i dag mer avvaktande än tidigare. Allt fler vill sälja sin bostad före de ska köpa en ny och förstagångsköparna avvaktar prisnedgången för att gå in på rätt nivå. Detta gör att utbudet av bostäder är högre än efterfrågan och det driver priserna nedåt. Vi kommer se en höst med fortsatta prisnedgångar och ett stort utbud av bostäder. På sikt när köpare och säljare möts på nya nivåer kommer marknaden bli mer normal igen, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.

Halvmånadsstatistik för juli
Valueguards halvmånadsindex, som redovisas för bostadsrätter i Stockholm och Göteborg, visar på fortsatt sjunkande priser. Halvvägs in i juli går priserna ned med 3,7 procent i Stockholm och med 2,6 procent i Göteborg, jämfört med hela juni.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Domstolen: Domstolsverket gjorde felaktig upphandling med Castellum

Juridik Det var vid upphandlingen inför byggnationen av en ny domstolsbyggnad i Jönköping som Domstolsverket genom att inte konkurrensutsätta samtliga delar av en upphandling har genomfört en otillåten direktupphandling med Castellum. Domstolsverket menar att de kunnat använda sig av hyresundantaget.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige