Image

Valideringssystem klart för användning

Sverige Faval – Fastighetsbranschens valideringssystem – är nu helt klart för att validera alla tre yrkesroller på gymnasienivå mot kompetensbevis.
Publicerad den 14 September 2016

Faval underlättar branschens kompetensförsörjning, dokumenterar de anställdas kompetens och underlättar för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. På Business Arena, presenteras det kompletta verktyget.

– Vi är glada att nu kunna validera i Faval mot yrkesrollerna fastighetsskötare, fastighetstekniker och fastighetsvärd på gymnasienivå. Det är jätteviktigt för branschen om vi på ett professionellt sätt ska kunna förvalta alla de nya fastigheter som byggs, säger Lena Nyquist, verksamhetschef på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd.

Stora pensionsavgångar, högre tekniska kompetenskrav, nya energimål och tillväxt gör att branschen behöver rekrytera. Fastighetsföretagen kan med hjälp av Faval kvalitetssäkra befintlig kompetens och utveckla den hos sina anställda. Att kunna säga att företagets anställda är validerade, och har kompetensbevis, kan öka företagets trovärdighet gentemot sina kunder, och också göra företaget mer attraktivt att jobba i.

– Det här betyder att vi kan säkerställa att vi har den kompetens på företaget som vi behöver samtidigt som vi ger varje individ möjlighet till utveckling, säger Håkan Berg, vd för HSB Norra Storstockholm och styrelseordförande i Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd.

Faval ger också fler arbetssökande möjlighet till jobb i fastighetsbranschen. Valideringssystemet synliggör och bedömer en individs kompetens, oavsett hur, var eller när den har förvärvats, i Sverige eller utomlands, för att bättre matchas mot arbetsmarknaden.

I maj beviljades Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd medel från Asyl-, migrations- och integrationsfonden. Syftet är att kunna validera nyanländas kompetens och inte i första hand deras språkkunskaper.

– Att validera nyanlända i Faval kan hjälpa till att få in nytt blod i branschen, säger Lena Nyquist.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige