Image

Tre spännande förslag på ″campusdammen″

ARKITEKTUR Området kring ″campusdammen″ är hjärtat i Campus Umeå. Tre arkitektkontor har lämnat förslag på hur området kan utvecklas till en pulsåder som uppmuntrar till kreativitet och nyskapande. Kravet har varit att skapa ett parkområde som är attraktivt och användbart året om och i princip dygnet runt.
Publicerad den 12 Maj 2008

Akademiska Hus Norr AB har, i samarbete med Umeå universitet, gett tre arkitektkontor parallella uppdrag att komma med skissförslag på området.

Bastu, orangeri och utomhusfilm på Samhällsvetarhusets fasad är några av de mer spektakulära inslagen bland de förslag som tre arkitektkontor lämnat in till bedömning.

- Nyligen har vi haft förmånen att skapa inspirerande mötesplatser i Universum och Lindellhallen. Ett naturligt nästa steg för oss är att utveckla ″rummet″ mellan dessa två. Här vill vi skapa en mer kreativ utomhusmiljö för alla verksamma på området, men även locka nya besökare till campus. En tilltalande utomhusmiljö är en förutsättning för att området ska bli mer attraktivt och levande, säger Matias Lindberg, regiondirektör, Akademiska Hus Norr AB.

- De förslag som har kommit in är alla väldigt spännande. Nu får vi ta ställning till vilket vi ska gå vidare med och vad som går att genomföra, säger Göran Sandberg rektor vid Umeå universitet.

De tre arkitektkontoren som varit inbjudna och som presenterat sina förslag är Ramböll, under ledning av Ulf Nordfjell, SWECO under ledning av Thorbjörn Andersson och NOD under ledning av Eveliina Hafvenstein Säteri. De har fått förhålla sig till uppdragsgivarnas vision om att skapa ett parkrum som stimulerar till vistelse, betraktelse och nyttjande under olika förutsättningar. Det ska vara oberoende av årstid och väderlek och bidra till ett levande, konstnärligt och spännande campus.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kreditanalytikern: "Rekonstruktionshotet är inte överspelat för SBB"

Ekonomi/Finansiering På nytt står SBB:s ekonomi i fokus när likviditeten framåt ifrågasätts, denna gång av kredithuset Fitch. Fastighetssverige vände sig till Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank, för hans åsikter om hur bolaget hanterat krisen så här långt och vilka utmaningar de har framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige