Image

Tomt posthus blir Vetenskapens hus

Bygg/Arkitektur Diös gör om det gamla posthuset i Luleå har stått tomt sedan 2008. Ibörjan av 2014 öppnar det i ny skepnad: Vetenskapens hus, en mötesplats för Luleåbor och studenter. I det kulturmärkta huset byggs nu en restaurang.
Publicerad den 26 September 2013

– Posthuset har alltid varit en viktig plats för möten och utbyte av information i vårt samhälle. Nu siktar Vetenskapens hus på att få samma roll i Luleås posthus. Vi hoppas att de som vanligtvis inte brukar vara intresserade av vetenskap också blir nyfikna. Som ett första steg kan man börja med att fika eller äta en bit i matsalen, säger Ulf Boström, marknadsområdeschef på Diös i Norrbotten.

Sedan posthuset stängdes 2008 har den vackra byggnaden, med ett av Luleås bästa lägen, stått tom. Men i början av 2014 öppnar portarna igen.

Då kommer Luleå Tekniska Universitet, som ligger sex kilometer utanför Luleå, att använda huset för att öka sin närvaro i centrum. Luleåborna får på så vis mer kunskap om universitetet, samt om LKAB och Kungliga vetenskapsakademin IVA Nord, som också står bakom satsningen.

– Mycket bevaras i den kulturskyddade byggnaden. Den gamla känslan finns kvar, men med nya ytskikt. En stor förändring vi gör är att bygga om postsorteringslokalen till en 70 kvadratmeter stor restaurang, plus kök. Lars-Erik Lallerstedt, som en gång ritade posthuset, skulle nog godtagit det eftersom hans son, kocken Erik Lallerstedt visat att mat kan vara ett framgångsrecept, säger Andreas Rydberg, projektchef på NCC Construction, som har fått byggordern, värd 27 miljoner kronor.

NCC bygger även om bankvalvet till toaletter och en hiss till övervåningen. Men det stora runda marmorgolvet och det välvda taket är några av många delar som bevaras i 50-talsinteriören. En stor Led-skärm och en modern takkrona visar hur högteknologi kan förenas med kulturhistoria.

Huset ska hålla öppet alla dagar och ofta även på kvällarna för populärvetenskapliga drop-in-förläsningar, event och utställningar som fokuserar på ungdomar. NCC förbereder också den nya kommunikationsarenan för avancerade och tekniska uppkopplingar vid möten utanför Luleå.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige