Image
Kamppi.
Kamppi. Bild: TH Real Estate

TH Real Estate köper in sig i 5-miljardersgalleria

Transaktioner TH Real Estate köper 50 procent av Kamppi, Helsingfors största centrala köpcentrum och den mest välbesökta gallerian i Norden.
Publicerad den 23 Februari 2017
Johan Åström. Bild: TH Real Estate
Johan Åström.

Säljare är Nordic Retail Fund via Barings Real Estate Advisers (BREA).

TH Real Estate, som hade Cushman & Wakefield som rådgivare, går därmed in i ett 50/50 joint venture ägarskap med Allianz.

Kamppi, vars värde överstiger 5 miljarder kronor, kommer att ingå i European Cities Fund, TH Real Estates pan-europeiska investeringsplattform som lanserades 2016.

Kamppi är centralt beläget i Helsingfors stadskärna och ligger i nära anslutning till Helsingfors främsta butiksstråk. Gallerian har mycket goda förbindelser till kollektivtrafiken och är beläget över tunnelbane- och busstationen Kamppi. Gallerian har även direkt access till ett underjordiskt garage med 1 500 parkeringsplatser.

Centrumets yta uppgår till totalt 36 600 kvadratmeter och har en god mix av butiker och restauranger. I gallerian finns flera välkända butikskedjor som Levi’s, Calvin Klein, Mango, Stadium, Clas Ohlson med flera. BREA har nyligen utvecklat centrumets femte och sjätte våningsplan och tillfört flera välrenommerade restauranger, kaféer och barer vilket ökat gallerians attraktivitet. Under 2016 hade Kamppi 42 miljoner besökare, vilket är den högsta uppmätta besökssiffran för något köpcentrum i Norden.

European Cities Fund investerar i intäktsgenererande fastigheter i ”framtidssäkra städer” i Europa. Fonden är inriktad på fastighetsinvesteringar som gynnas av långsiktig tillväxt och investeringar görs på basis av djupgående analys av långsiktig tillväxtpotential i städer på den europiska fastighetsmarknaden. Kamppi ligger väl i linje med fondens strategi.

Johan Åström, TH Real Estates Head of Investment i Norden kommenterar:
- Demografiska faktorer som hög livskvalitet, stark befolkningstillväxt och gynnsam konsumtionsutveckling gör Helsingfors till en stad som är attraktiv att investera i. Kamppis mix av hyresgäster och det centrala läget gör att köpcentrumet passar perfekt in i vår strategi för European Cities Fund. Kamppi har historiskt presterat starkt och har goda möjligheter till fortsatt utveckling. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Allianz för att fortsätta stärka och utveckla gallerian.

Nick Pink, ansvarig för Fund Management på Barings Real Estate Advisers kommenterar:
- Vi avslutade nyligen en omfattande renovering av Kamppi och har sedan vi gjorde förvärvet ökat centrumets nettointäkter med över 20 procent. För oss var det rätt tidpunkt att sälja det resterande innehavet. Vi har ett starkt team på plats i Norden och kommer fortsatt att leta investeringstillfällen i regionen, i synnerhet där vi har möjlighet att tillämpa vår kompetens inom förvaltning för att skapa mervärde åt våra klienter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Cushman & Wakefield på Branschguiden

Cushman & Wakefield är ett ledande globalt fastighetsrådgivningsföretag som genom att omsätta idéer i handling, levererar betydande värde till fastighetsägare, investerare och hyresgäster. Cushman & Wakefield är bland de största fastighetstjänsteföretagen med 51 000 anställda på cirka 400 kontor i 70 länder. Under 2018 hade företaget en omsättning på 8,2 miljarder USD och ett tjänsteutbud som omfattar property-, facilities- och project management, uthyrning, capital markets, värdering och andra tjänster. För mer information, besök www.cushmanwakefield.om eller följ @Cus...

Läs mer om Cushman & Wakefield på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Pilotprojektets slutsats: Si och så med byggaktörsdrivna detaljplaner

Bygg/Arkitektur Stadsbyggnadsnämnden har i budget för 2020 och 2023 fått i uppdrag av kommunfullmäktige att pröva och utvärdera så kallade byggaktörsdrivna planprocesser. Slutsatserna har nu presenterats i ett utlåtande av stadsbyggnadskontoret, och man kan konstatera att det är högt och lågt i fynden från de tre pilotprojekten som staden använt sig av. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige