Image

Svenskt i Rysslandsmontern i Frankrike

Mipim Castor X Capital, en grupp svenska investerare, ställer ut ett stort stadsutvecklingsprojekt utanför Sankt Petersburg – 5 000 bostäder, skolor, affärscentrum, kontor och golfbana. - Det blir en ny stadsdel som kombinerar rysk kompetens och tradition med det vi gör bra i Sverige; miljö, barnsäkerhet, trafikplanering, rekreation och ekologisk hållbarhet, säger vd Hans-Åke Uggla.
Publicerad den 7 Mars 2012
Hans-Åke Uggla. Foto: Nicklas Tollesson. Bild: Nicklas Tollesson
Hans-Åke Uggla. Foto: Nicklas Tollesson. Det är inte många svenskar som har "Russian Federation" på sin badge. Bild: Nicklas Tollesson
Det är inte många svenskar som har "Russian Federation" på sin badge.

Fastighetssverige träffar honom i en rysk samlingsmonter, där han är enda svensk.

- Det känns positivt, det är stort intresse kring det här projektet, säger Hans-Åke Uggla.

Han beskriver projektet Gatchina, som ”allt som en liten stad behöver”. Gatchina ligger nära flygplatsen, cirka en halvtimme från Sankt Petersburgs centrum.

Hans-Åke Uggla har arbetat med det här sedan 2007.

- Vi har gått från att projektera råmark till att köpa mark och vi har nu gjort en översiktsplan som är klubbad och klar. Det är nu dags för byggfasen, som inleds om ungefär ett år.

- I första etappen ska vi bygga 450 bostadshus, en driving range, ett klubbhus till golfbanan med affär och kontor, samt vägar och annan infrastruktur.
Hans-Åke Uggla räknar sedan med tio års byggtid innan hela projektet är färdigbyggt. Då ska det bo mellan 16 000 och 20 000 personer i Gatchina Golf Village.

Hur stor är den totala investeringen?
- Totalt en miljard dollar, sju miljarder svenska kronor. Det är 805 000 kvadratmeter byggyta.

På Mipim söker han i första hand investerare för den första etappen.

- Vi behöver ha in 25 miljoner dollar för den första etappen, vi vill ha investerare med byggkompetens för att komplettera den developer-kompetens som finns.

Hur kom du in i det här?
- Jag gick in som investerare i ett annat projekt i Sankt Petersburg år 2004, Pushkin. Det utvecklade vi till bygglovsstadiet och sålde till ett irländskt företag våren 2008. I sluttampen av det projektet, där jag satt i styrelsen, startade vi det här nya projektet.

Bakom Castor X Capital står ett antal svenska investerare.
- Några av investerarna är Lars-Johan Jarnheimer (Tele 2), Lennart Larsson (Husvärden), och Peter Sandberg (AP 6, Bure).

Göran Persson är senior advisor. Vad har han betytt för projektet?
- Han har ett enormt nätverk i Ryssland och har betytt oerhört mycket.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige