Image
Kestutis Sasnauskas, vd för Eastnine.

"Möjligheterna överstiger med råge det kapital vi har"

Bolag Som Fastighetssverige i veckan kunde berätta landade Eastnine sitt första förvärv i Warszawa, en marknad bolaget länge haft i siktet. I samband med köpet pratade bolagets vd, Kestutis Sasnauskas, med Fastighetssverige om utsikterna framåt för Eastnine, för kontorssegmentet och för branschen som helhet. Dessutom delgav vd:n sina tankar om det geopolitiska läget.
– Det kommer att bli turbulent, men jag ser mycket positivt på framtiden.


Peter Wallin, vd för Bonava.

Bonava tar nytt steg mot att avyttra verksamheten i S:t Petersburg

Transaktioner Bonava har tecknat avtal om försäljning av verksamheten i S:t Petersburg till det armeniska bolaget Star Development LLC. Köpeskillingen uppgår till cirka 50 miljoner euro och Bonava har mottagit betalningen. Köparen har erhållit förvärvstillstånd från den särskilda kommitté som inrättats för företagsöverlåtelser. Ett godkännande från den ryska konkurrensmyndigheten återstår innan affären kan slutföras, vilket bolaget beräknar kan ske under det fjärde kvartalet 2023.


Oppositionens förslag att utreda möjligheterna att förvärva fastigheten där det ryska konsulatet finns idag röstades ned i kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) och oppositionsrådet Axel Josefson (M) kommenterar saken.

Oppositionens konsulat-förslag röstades ner – oklar framtid för byggnaden

Bygg/Arkitektur Oppositionens förslag om att utreda möjligheterna att köpa det ryska konsulatet i Göteborg röstades ned av en majoritet under onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen, och nu är det oklart vad som händer med byggnaden vid St Sigfrids plan. Axel Josefson (M), oppositionsråd och kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, samt Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande, kommenterar läget för Fastighetssverige och varför det finns väldigt lite som staden kan göra just nu.


Johan Sjöberg, Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringslivs expert: "Kriser som Ukrainakriget pekar på sårbarheten i systemet"

Ekonomi/Finansiering De senaste åren har tydligt visat att hela samhället behöver bidra vid större samhällskriser. Utöver det ansvar som åligger offentliga aktörer har civilsamhället och näringslivet gjort stora bidrag, såväl under covid-19-krisen, i stödet till Ukraina som vid flera andra händelser. Johan Sjöberg är säkerhets- och försvarspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv och han menar dock att det fortfarande krävs en del justeringar för att myndigheter, företag och organisationer ska kunna arbeta gemensamt fullt ut för att möta oväntade och oönskade händelser.


Moderaterna, Kristdemokraterna och Demokraterna föreslår att staden ska titta på möjligheterna att förvärva fastigheten där det ryska konsulatet finns idag. Axel Josefson (M) berättar mer för Fastighetssverige.

Oppositions-trions förslag: Förvärva ryska konsulatets fastighet

Transaktioner Enligt nyhetsbyrån Tass har Ryssland meddelat att ryska konsulatet i Göteborg kommer att stängas från och med första september. Nu vill D, M och KD att stadsledningskontoret får i uppdrag att utreda möjligheterna att förvärva marken och fastigheten där det ryska konsulatet huserar. Axel Josefson, oppositionsråd och kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, berättar mer om förslaget för Fastighetssverige och vad man har för ambitioner för fastigheten om det förvärv går att genomföra.


Projektet Magnifika i S:t Petersburg som Bonava skulle färdigställa under 2022.

Bonava gör nytt försök att sälja i Ryssland

Transaktioner Bonava avser att avyttra verksamheten i S:t Petersburg och har ingått ett avtal om försäljning med RBI Group. Innan affären kan fullföljas krävs godkännande från myndigheter.


Anders Elvinsson, chef för värdering och strategisk rådgivning på Cushman & Wakefield, om påverkan som Rysslands invasion av Ukraina och det efterföljande kriget haft på fastighetsmarknaden det senaste året.

Elvinsson: "Kriget accelererade problemen på fastighetsmarknaden"

Bolag Idag den 24:e februari är det ett år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina, ett krig som fortfarande pågår. Från fastighetsmarknadens perspektiv har kriget haft en obetydlig påverkan jämfört med det kolossala lidande som miljontals människor i Ukraina upplevt, även om vissa aspekter påskyndats av krigsutbrottet. Mer om detta berättar Anders Elvinsson, chef för värdering och strategisk rådgivning på Cushman & Wakefield.


Under det år som gått sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har Fastighetssverige bland annat skrivit om Roger Akelius donationer, Henrik Saxborns volontärarbete för Ukrainska flyktingar, Eastnines försäljningsproblem och Bonavas avveckling av sin ryska verksamhet. Dessutom har vi skrivit om hur CA-koncernens jordbruksbolag i Ukraina påverkades svårt i inledningen av kriget.

Ett år efter invasionen – så har Fastighetssverige skrivit om krigets påverkan

Bolag Rysslands invasion av Ukraina är den händelse som påverkade världsläget allra mest under 2022 och fick självklart stor påverkan även på fastighetsbranschen. Flera bolag stod för betydande hjälpinsatser i form av olika insamlingar och bistånd till Ukraina och samtidigt beslutade även en rad stora bolag som tidigare haft verksamhet och gjort affärer i Ryssland att lämna den ryska marknaden. Här sammanfattar Fastighetssverige en del av det vi har skrivit utifrån krigets påverkan det senaste året.


Kestutis Sasnauskas, vd för Eastnine.

Eastnines vd försiktig gällande MFG-affären: "Allt är osäkert fram till avslutad affär"

Bolag Ökade hyresintäkter, större fastighetsbestånd och ett förvaltningsresultat som landade på en ökning med rekordhöga 41 procent. För Fastighetssverige målar Kestutis Sasnauskas, vd för Eastnine, upp en bild av ett företag som ser hoppfullt in i framtiden. Men mycket hänger på den där ryska försäljningen.


Peter Wallin, vd för Bonava.

Bonava skriver ner nettotillgångar i Ryssland

Bolag Bonava har beslutat att skriva ned nettotillgångar av verksamheten i S:t Petersburg i det fjärde kvartalet till noll. Den tilltänkta köparen av den ryska verksamheten, G-Group, har inte erhållit nödvändiga tillstånd från ryska myndigheter varför kontraktet har annullerats.


I en ny rapport har FOI bland annat kartlagt hur ryskt fastighetsägande i Sverige ser ut.

Nya rön: Så ser ryskt fastighetsägande ut i Sverige

Bolag När Ryssland invaderade Ukraina gav regeringen FOI i uppdrag att kartlägga ryska investeringar och ekonomiska intressen i Sverige samt titta på vilka säkerhetsrisker det kunde föra med sig. Fynden presenteras nu i en ny rapport där bland annat ett helt kapitel vigs åt ryskt ägande av fastigheter i Sverige. Fastighetssverige sammanfattar de tydligaste fynden samt de stora utmaningarna med att kartlägga ryskt fastighetsägande och projektledaren Oscar Almén berättar mer om slutsatserna.


Peter Wallin, vd för Bonava.

Bonavas försäljning av ryska verksamheten i farozonen

Bolag Bonava bedömer att köparen av bolagets verksamhet i S:t Petersburg inte kommer erhålla nödvändiga tillstånd från relevanta myndigheter för att genomföra förvärvet.


Kestutis Sasnauskas.

Eastnine ingår avtal om avyttring av MFG-innehav

Bolag Eastnine har ingått ett avtal med det ryska börsnoterade investmentbolaget Sistema PJSFC om avyttring av hela sitt innehav i den ryska modekedjan Melon Fashion Group (MFG). Köpeskillingen för Eastnines aktier är cirka 193 miljoner euro.


Anders Liljenstolpe, ny vd för CBRE:s Advisory Business i Sverige.

Lämnade Ryssland efter 16 år – CBRE:s nya toppnamn berättar

Bolag Den 3 oktober tillträdde Anders Liljenstolpe som ny vd för CBRE:s Advisory Services i Sverige. Han har en lång och gedigen bakgrund inom fastighetsbranschen där han haft toppositioner inom flera bolag i Ryssland efter att ha jobbat i landet sedan 2006. För Fastighetssverige berättar han om beslutet att lämna Ryssland efter landets invasion av Ukraina och hur han tänker sätta avtryck på svensk mark för CBRE.


Peter Wallin, vd för Bonava.

Här är Bonavas strategiska alternativ till ryska marknaden

Bolag I början av mars meddelade Bonava att verksamheten i S:t Petersburg kommer att avvecklas – men det närmaste året kommer man att färdigställa de 762 bostäder som för närvarande är under produktion. Bolaget tittar på strategiska alternativ till S:t Petersburg och här berättar Fastighetssverige hur bolaget resonerar i sin jakt på att ersätta det ryska tappet.


Maryrose David, analyschef på Savills.

Trots oroliga tider – nytt starkt år väntar svenska utlandsinvesteringar

Bolag Maryrose David, analyschef på Savills, berättar för Fastighetssverige hur Rysslands invasion av Ukraina kan komma att påverka ekonomin och den europeiska fastighetsinvesteringsaktiviteten under 2022. Dessutom berättar hon om utsikterna för svenska cross boarder-investeringar efter ett rekordartat 2021 där Sverige investerade näst mest i utlandet efter USA.


Johan Damne.

CA-bolaget har 1 200 anställda i Ukraina: "Hör deras desperation i rösten"

Bolag CA Fastigheter har ett litet bestånd av fastigheter i S:t Petersburg, men det är inte där som CA-koncernens vd Johan Damne har tankarna främst just nu. Istället lägger han och koncernen allt fokus på sitt andra bolag Grain Alliance – ett ukrainskt jordbruksbolag med drygt 1 200 anställda. För Fastighetssverige berättar Johan Damne mer om den fasansfulla situationen i landet efter Rysslands invasion och hur koncernen jobbar för att stötta de anställda på plats i det krigshärjade Ukraina.


Semrén & Månsson ritar bostadsområde i Moskva.

Semrén & Månsson får internationellt prestigeuppdrag

Bygg/Arkitektur Nu står det klart att svenska arkitektkontoret Semrén & Månsson tagit hem ett prestigefyllt uppdrag i centrala Moskva. Ett bostadsområde på 150 000 kvadratmeter med sju höghus och ett flertal bostadskvarter kommer att utvecklas med byggstart redan under 2019.
– Vi är mycket stolta och glada över vinsten, den visar att svensk arkitektur är på internationell frammarsch och en stark exportvara, säger Magnus Månsson, arkitekt och koncernchef på Semrén & Månsson.


AT Nordic får stort uppdrag i Finland

Handel AT Nordic Property Group har fått uppdrag som partner till Zsar Outlet Village, ett 40 miljoner euro-projekt precis intill gränsen mellan Finland och Ryssland och den första outletbyn av sin sort i Norden.


Ryssland: Ett skriande brott mot folkrätten

Juridik Rysslands syn på auktionen är klar: ”Den genomförda auktionen utgör ett skriande brott mot normer i folkrätten”, skriver ryska ambassaden på sin hemsida.