Image
Svensk Mäklarstatistiks senaste rapport för bostäder visar att försäljningen ökar lite i januari, samtidigt som priserna sjunker något.
Svensk Mäklarstatistiks senaste rapport för bostäder visar att försäljningen ökar lite i januari, samtidigt som priserna sjunker något. Bild: iStock

Svensk mäklarstatistik visar ökad försäljning i januari

Bostäder Under januari sjönk priserna på bostadsrätter med -0,8% och villor med -0,6%. På årsbasis har priserna på bostadsrätter ökat med +1,7% medan villorna minskat med -1,0%. Den totala försäljningen av bostäder ökade med 7%. Detta visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Publicerad den 8 Februari 2024

När det gäller bostadsrätter i centrala Stockholm var priserna oförändrade medan de minskade med närmare -1% i Storstockholm. I Malmö noteras små prisökningar på strax under +1% i både centrala staden och i storstadsområdet. Priserna sjönk mest i Storgöteborg med drygt -2% och i de centrala delarna med drygt -1%.

– Årstakterna varierar mellan +2% till dryga +3% där Malmöområdet står för den största ökningen, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

I Storstockholm var priserna på villor i princip oförändrade medan de minskade med nästan -1% i Storgöteborg och Stormalmö. På årsbasis har villapriserna minskat något i både Storstockholm och Storgöteborg medan de ökat med drygt +2% i Stormalmö.

– Under januari såldes 10.300 bostäder vilket är +7% fler än januari förra året. Av dessa var 7.400 bostadsrätter (+6%) och 2.900 villor (+13%), avslutar Per-Arne Sandegren.

Mäklarsamfundet kommenterar mätningarna med att säga att det, trots att priserna sjönk något i januari, finns skäl för optimism på bostadsmarknaden.

– Nu väntar med stor sannolikhet räntesänkningar, spekulanterna börjar komma tillbaka till visningarna och majoriteten av mäklarna tror på oförändrade priser under årets första kvartal, säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Carl Janglin beskriver turbulensen på OP: "Tvingades krympa för att överleva"

Bolag Oscar Properties avgående vd Carl Janglin berättar för Fastighetssverige varför han lämnar bolaget, hur pressen har varit de senaste månaderna och varför den korta tiden på bolaget inte blev som han hade tänkt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige