Image
Svensk Mäklarstatistiks senaste rapport för bostäder visar att försäljningen ökar lite i januari, samtidigt som priserna sjunker något.
Svensk Mäklarstatistiks senaste rapport för bostäder visar att försäljningen ökar lite i januari, samtidigt som priserna sjunker något. Bild: iStock

Svensk mäklarstatistik visar ökad försäljning i januari

Bostäder Under januari sjönk priserna på bostadsrätter med -0,8% och villor med -0,6%. På årsbasis har priserna på bostadsrätter ökat med +1,7% medan villorna minskat med -1,0%. Den totala försäljningen av bostäder ökade med 7%. Detta visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Publicerad den 8 Februari 2024

När det gäller bostadsrätter i centrala Stockholm var priserna oförändrade medan de minskade med närmare -1% i Storstockholm. I Malmö noteras små prisökningar på strax under +1% i både centrala staden och i storstadsområdet. Priserna sjönk mest i Storgöteborg med drygt -2% och i de centrala delarna med drygt -1%.

– Årstakterna varierar mellan +2% till dryga +3% där Malmöområdet står för den största ökningen, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

I Storstockholm var priserna på villor i princip oförändrade medan de minskade med nästan -1% i Storgöteborg och Stormalmö. På årsbasis har villapriserna minskat något i både Storstockholm och Storgöteborg medan de ökat med drygt +2% i Stormalmö.

– Under januari såldes 10.300 bostäder vilket är +7% fler än januari förra året. Av dessa var 7.400 bostadsrätter (+6%) och 2.900 villor (+13%), avslutar Per-Arne Sandegren.

Mäklarsamfundet kommenterar mätningarna med att säga att det, trots att priserna sjönk något i januari, finns skäl för optimism på bostadsmarknaden.

– Nu väntar med stor sannolikhet räntesänkningar, spekulanterna börjar komma tillbaka till visningarna och majoriteten av mäklarna tror på oförändrade priser under årets första kvartal, säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige