Image
Karin Johansson
Karin Johansson Bild: Svensk Handel

Svensk Handel: "Det behövs ett tillfälligt hyresstopp"

Handel Coronavirusets utbrott har gjort att kundtillströmningen till många av landets butiker och köpcentrum har minskat drastiskt. Likviditeten bland många sällanköpshandlare är akut hotad. – För att rädda butikernas överlevnad behövs ett tillfälligt hyresstopp, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.
Publicerad den 18 Mars 2020

Svensk Handel för en kontinuerlig dialog med Fastighetsägarna för att hitta lösningar på hur landets handlare kan stöttas i detta extraordinära läge. Försäljningen i många butiker har snabbt tvärnitat med dramatiskt minskade, eller till och med helt uteblivna intäkter som följd. Situationen innebär att många handlare inte kan betala hyreskostnaderna på samma sätt som tidigare.

– Jag är djupt oroad över hur situationen kommer att slå mot handelns företag och de många jobb som branschen skapar. När kunderna uteblir är det omöjligt att för handeln att fortsätta att betala lika höga hyresnivåer som tidigare. För att rädda butikernas överlevnad skulle vi behöva ett tillfälligt hyresstopp, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Fastighetsägarna har redan vidtagit vissa åtgärder som till exempel uppmaningar till fastighetsägare att förskottsbetalning av hyran kan ske månadsvis istället för kvartalsvis, samt att en större flexibilitet med öppettiderna skulle kunna stötta hyresgästerna. Svensk Handel anser att förslagen är steg i rätt riktning men att de är otillräckliga i det akuta läge som råder.

– Ett extraordinärt läge kräver extraordinära lösningar. Vi vädjar till landets fastighetsägare att göra vad de kan för att stötta handlarna i den utsatta situation som råder. Vi har ett gemensamt intresse av att butikerna klarar sig igenom stålbadet som coronaviruset innebär, säger Karin Johansson.

Hyrorna är, efter personalkostnaderna, den största kostnadsposten för sällanköpsvaruhandeln. När det gäller personalkostnaderna har Svensk Handel träffat konstruktiva lösningar med Handelsanställdas förbund i tillämpningen av kollektivavtalet. Därtill har regeringen infört omfattande åtgärder för att stötta företag och jobb. Utöver detta behövs nu även konkreta åtgärder som också reducerar kostnaderna på hyresområdet, menar Svensk Handel.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

David Mindus: "Uteslutande pris relativt risk avgör var vi investerar"

Bolag Sagax ökar hyresintäkter och förvaltningsresultat i det tredje kvartalet och höjer dessutom vinstprognosen för helåret. Företagets vd David Mindus berättar för Fastighetssverige hur han ser på fler förvärv framöver. Det här avgör var de investerar och då är de redo att gå in på nya marknader.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY