Image

Svensk Breeamversion godkänd

Energi/miljö Den svenska versionen av det internationella miljöklassningssystemet Breeam har nu godkänts av BRE Global i England.
Publicerad den 19 Juni 2012

Det från början engelska systemet har under nästan två års bearbetats av medlemmar i Sweden Green Building Council och anpassats till svensk lagstiftning, svenska metoder och arbetssätt. Den svenska anpassningen innebär att det blir lättare och billigare att miljöcertifiera byggnader. Kraven är ungefär desamma i den svenska som i den engelska versionen för att göra internationella jämförelser mellan byggnader möjliga. De största skillnaderna finns inom områdena energianvändning, materialval och inomhusmiljö.

- Intresset för att miljöcertifieras enligt Breeam-SE är stort och i dagsläget är det flera projekt som väntar på att certifieras enligt denna metod, säger Jonny Hellman, Breeam Manager vid Sweden Green Building Council.

Manualen för svenska Breeam färdigställs nu och översätts till svenska. Den kommer därefter att läggas ut för remiss bland medlemmarna och även testas i pilotstudier. Med början efter sommaren kommer Sweden Green Building Council starta utbildningen av assessorer som kan certifiera efter den svenska manualen.

- Vi utbildar först lärare i England som sedan i sin tur skall utbilda assessorer. Dessa lärare kommer att rekryteras bland erfarna svenska assessorer i Breeam Commercial, säger Carolina Lachmann, utbildningsansvarig vid Sweden Green Building Council.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Stena bli självförsörjande på el

Energi/miljö Stena Fastigheter genomför omfattande satsningar för att minska användningen av el och värme genom att satsa på solceller, energilager och AI-styrd värme. Under 2023 producerade fastighetsbolaget tre gånger mer solenergi än året innan. Fstighetssverige har pratat med Stena Fastigheterns vd, Cecilia Fasth, om de nya energisatsningarna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige