Image
Samarbetet blir konkret i Jordbro, där H2 entreprenad bygger 367 hyresrätter och en förskola åt Sveafastigheter. Byggstart hösten 2021.
Samarbetet blir konkret i Jordbro, där H2 entreprenad bygger 367 hyresrätter och en förskola åt Sveafastigheter. Byggstart hösten 2021. Bild: Sveafastigheter

Sveafastigheter i samarbete för C02-mätning av byggmaterial

Bolag För att kraftfullt minska koldioxidutsläppen från bygg- och fastighetsbranschen finns ett stort behov av att enkelt mäta klimatpåverkan från material som används vid byggnationer. Sveafastigheter och H2 Entreprenad inleder därför ett samarbete med Prodikt – en hållbarhetsplattorm för byggmaterial.
Publicerad den 1 Juli 2021

Sveafastigheter och H2 Entreprenad har i nära samarbete aktivt arbetat för att beräkna och minska klimatpåverkan vid byggnationer från bland annat stål och betong i enlighet med GRI Scope 3. Nu utvidgas Scopet med ytterligare material, med målet att klimatberäkna allt material vid byggnationer. För det krävs ett konkret och pedagogiskt verktyg. Den nyutvecklade digitala plattformen Prodikt gör det möjligt att på ett enkelt sätt få veta olika byggmaterials hållbarhetsprestanda.

– Genom Prodikt får användare kvalitativ och heltäckande information rörande både produkters och projekts klimatpåverkan, samtidigt som plattformen ger en tydlig överblick av nivån av cirkularitet och koldioxidutsläpp från materialen som byggs in, säger Rasmus Ekberg, vd och medgrundare, Prodikt.

Prodikt är en öppen digital hållbarhetsplattform för byggmaterial och möbler. Prodikt inledde nyligen ett samarbete med BASTA – en databas för bygg- och anläggningsprodukter med fokus på att fasa ut särskilt farliga ämnen. Genom nyttjandet av databaserad hållbarhetsinformation ned på produktnivå kan Prodikt, tillsammans med Sveafastigheter och H2 Entreprenad, aktivt bidra till att framtidens byggnader blir mer klimatsmarta, cirkulära och hälsosamma.

– För oss är det självklart att arbeta konkret med att minska vårt klimatavtryck. Genom samarbetet med Prodikt och H2 får vi en överblick av vårt koldioxidutsläpp så det blir tydligare vad vi ska fokusera på för att minska det. Förhoppningsvis kommer fler i branschen att räkna, följa upp, ställa krav och transparent visar upp sitt koldioxidutsläpp, säger Görel Hällqvist, affärsområdeschef Projekt, Sveafastigheter.

Samarbetet manifesteras konkret i ett av Sveriges mest spännande stadsutvecklingsprojekt i Jordbro, där H2 entreprenad bygger 367 hyresrätter och en förskola åt Sveafastigheter. Byggstart är planerad till hösten 2021.

– Vi vill effektivisera och påverka där vi verkligen kan göra skillnad och att minska vår klimatpåverkan står högt på agenda! Att få korrekt vetskap om olika byggmaterials hållbarhetsegenskaper är ett tidskrävande och tämligen komplicerat arbete, därför har vi stora förväntningar på den digitala plattformen Prodikt, säger Rikard Hansson, vd och grundare, H2 Entreprenad.

Pilotprojektet i Jordbro kommer ge kunskap och erfarenhet som förhoppningsvis kan appliceras på framtida byggnationer. Samarbetet mellan Prodikt, Sveafastigheter och H2 Entreprenad är en viktig del för bygg- och fastighetsbranschens arbete att minska sitt klimatavtryck.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lämnar John Mattson för vd-stolen på Tilia: "Roligt att få ta ett helhetsansvar"

Bolag Tilia Fastigheter har gjort klart med en ny vd. Framöver kommer bolaget ledas av Christina Hansson som ansluter från John Mattson där hon varit förvaltningschef. För Fastighetssverige ger Christina Hansson sin syn på uppdraget, Tilias position och om hur det är att verka i noterad kontra familjeägd miljö.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige