Image
Charlotte Strömberg, styrelseordförande Castellum.
Charlotte Strömberg, styrelseordförande Castellum. Bild: Castellum.

Strömberg: Därför är vi emot Arnhult

Bolag Valberedningsledamöterna Vincent Fokke, representerande Stichting Pensioenfonds ABP, och Charlotte Strömberg, styrelseordförande i Castellum, reserverar sig mot förslaget att göra Rutger Arnhult till ordförande. Här är deras skäl.
Publicerad den 29 December 2020

De två anger följande huvudsakliga tre skäl i ett pressmeddelande:

"1. Rutger Arnhult kontrollerar, tillsammans med närstående parter, i praktiken de börsnoterade fastighetsbolagen Klövern AB och Corem Property Group AB. Dessa bolag är konkurrenter till Castellum. Vi tror inte att det är till nytta för samtliga aktieägare i Castellum, och inte heller förenligt med god bolagsstyrning, att ha en styrelseordförande i Castellum som är involverad i konkurrerande verksamhet. Det kommer inte göra någon skillnad i praktiken om Rutger Arnhult slutar som verkställande direktör i Klövern samt lämnar styrelsen i Klövern och Corem Property Group. Även om detta skulle vara ett permanent arrangemang kommer Rutger Arnhult fortfarande att vara starkt engagerad i verksamheten hos dessa konkurrenter till Castellum.

2. Som stor aktieägare i Castellum är det rimligt att Rutger Arnhult kan påverka styrelse-sammansättningen i Castellum. Förra året föreslog valberedningen Joacim Sjöberg som styrelseledamot efter det att Rutger Arnhult nominerat honom. I år vill Rutger Arnhult bli styrelseordförande i Castellum. Vi anser att det skulle leda till överrepresentation för Rutger Arnhult om han i ett bolag som Castellum får utse två styrelseledamöter, innefattande styrelse¬ordföranden, av totalt sex till åtta styrelseledamöter baserat på ett aktieägande om cirka 15 procent.

3. Nuvarande styrelse är välfungerande och har levererat utmärkt avkastning under ett antal år kombinerat med en låg riskprofil. Vi anser att det kommer vara till nackdel för styrelse¬arbetet i Castellum att ha en styrelseordförande som är engagerad i konkurrerande verksamhet. Därtill ser vi en förhöjd risk att några av de nuvarande styrelseleda¬möterna inte kommer att stanna kvar som styrelseledamöter om Rutger Arnhult väljs som styrelseordförande.

Vi avser att lämna ett alternativt förslag till styrelsesammansättning som vi bedömer är till nytta för samtliga aktieägare i Castellum."

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Så sätts rätt team med unikt rekryteringsarbete

Presenteras av Fastighetsägarna Service

Senast från Fastighetssverige Plus

Hetaste rekryteringarna under första kvartalet

Karriär Fastighetssverige har synat branschens hetaste rekryteringar under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige